Buzzkill

Een wrede maar goede muggenvanger met een duurzaam schaamlapje.

Beeld Noël Loozen

We hebben een probleem. Nu is dat niet zo gek, de Gadgetdesk kampt wel vaker met hindernissen. Maar dit is er een van bijbelse proporties. Elk jaar wordt de vinexwijk waar we wonen getroffen door plagen. Het begint in het vroege voorjaar met miljarden kleine vliegjes (soort onbekend). Onschuldig spul, maar ze delen wel onze voorliefde voor rode wijn, waardoor er bij het eerste zwoele avondje al snel een stuk of vijf prinsheerlijk in de Mas des Dames drijven. Daarna volgen mugachtige vliegjes in vergelijkbare hoeveelheden, gevolgd door mugachtige mugjes, gewone vliegen en ten slotte de spinnenplaag. We tellen er net geen zeven.

Beeld RV

(****) (afhankelijk van je plek in de voedselketen)

Lumisky Fly solaire, ongeveer 40 euro

Tijd voor actie. Vraag was lange tijd: welke. Citronellakaarsjes, limoenachtige tuinplantjes en antimuggenspray hielpen niet. Tot iemand thuis stuitte op een bug zapper. Dat is een vriendelijke benaming voor een geautomatiseerde elektrische stoel voor Gods vliegend kleinmateriaal. Een blauwe ledlamp lokt het ongedierte, dat daarna tegen een tralietje knalt en door hoogspanning wordt vermoord. Tamelijk wreed en natuurvijandig, maar om het goed te maken draait het apparaatje op een zonnecel die een accu voedt. Al weten we dat dit duurzame schaamlapje natuurlijk geen enkele zode aan de dijk zet.

Enfin. Pas toen we het ding hadden gekocht lazen we studies die stelden dat juist de grootste plaaggeest (de mug) zich niets aantrekt van blauw licht en dat we vooral dodelijke bijvangst zullen horen knetteren; onschuldig gedierte dat niet in onze wijn landt of het op ons bloed voorzien heeft. Toch wilden we graag zelf proberen of muggen inderdaad maling hebben aan blauw licht. We lieten de lamp een hele nacht in de huiskamer branden. Van die studies klopt dus weinig, want de volgende ochtend lagen er mooi drie dode muggen en nul andere beestjes op tafel. Dat stemde hoopvol. Ook goed is dat de accu het een complete nacht volhoudt. En dat een dagje zonneschijn voldoende is om hem weer min of meer duurzaam op te laden.

Eigenlijk zijn we best tevreden over dit resultaat. Elke binnenhuismug minder is er één en buiten mag de natuur van ons haar ding blijven doen. Daar zullen we het lampje niet gebruiken. Zo temperen we het schuldgevoel en houden we in elk geval binnenshuis de wijn mugvrij. Al vernietigt het blauwe ledlampje met de muggen en passant ook elke vorm van romantiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden