Buurvrouw Pistorius hoorde hulpgeroep

Het proces tegen Oscar Pistorius is begonnen. Hij schoot zijn vriendin dood door de deur van de badkamer. Een ongeluk, zegt de paralympische atleet.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

AMSTERDAM - Ze wilde de man die haar dochter Reeva al dan niet bewust om het leven heeft gebracht recht in de ogen kunnen kijken. Dus zat June Steenkamp op de voorste rij toen maandag in Pretoria het proces tegen de paralympische atleet Oscar Pistorius begon. 'Ik wil in zijn ogen de waarheid kunnen lezen', aldus de 67-jarige Steenkamp. 'En ik wil dat Oscar in mijn ogen de pijn en het verdriet om het verlies van Reeva kan zien. Pas dan kan ik hem vergeven.'

Met een waar pandemonium begon de eerste zitting in de drie weken durende rechtszaak tegen de 'Blade Runner', die zich door een haag van journalisten naar zijn plaats in de beklaagdenbank moest worstelen. Vervolgens duurde het ruim een uur voor een nieuwe vertaler was gevonden, nadat de beoogde tolk - overmand door emoties - niet in staat bleek het Afrikaans van de eerste getuige fatsoenlijk te vertalen.

In Zuid-Afrika werd een parallel getrokken met de pijnlijke beelden tijdens de begrafenisplechtigheid voor oud-president Nelson Mandela. De doventolk naast president Zuma maakte er een potje van en vertelde later door een psychose te zijn getroffen. Toen de rechtszaak tegen Pistorius na anderhalf uur vertraging kon beginnen, verklaarde de tweevoudig olympisch kampioen op de Paralympics in Londen zich 'niet schuldig' aan de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

De in een grijs kostuum gestoken Pistorius loste op 14 februari 2013 vier schoten door de badkamerdeur, waar hij volgens zijn lezing een inbreker vermoedde. In werkelijkheid zat Steenkamp op het toilet en drie kogels troffen haar in het hoofd, de heup en de schouder. Een ongeluk, herhaalde Pistorius in een maandag voorgelezen, officiële verklaring.

Hij zou zijn gewekt door geluiden in de badkamer en had in het aardedonker niet gezien dat zijn vriendin het bed had verlaten. In paniek zou Pistorius zijn pistool hebben gepakt en zonder zijn befaamde kunstbenen naar de badkamer zijn gekropen. Pas na de fatale schoten besefte Pistorius dat hij zijn vriendin had gedood.

Die versie werd maandag onderuitgehaald door Michell Burger, een buurvrouw van Pistorius. Zij verklaarde in de rechtbank 'bloedstollend geschreeuw' te hebben gehoord, tussen de schoten door. Volgens Burger volgde een pauze na het eerste schot. 'Toen hoorde ik een vrouw gillen en het geluid ging door merg en been', vertelde ze, in het Afrikaans.

'Ze schreeuwde om hulp. Het was traumatisch, hier was een vrouw in doodsnood. Je hoorde de angst in haar stem. Het ijskoude zweet brak me uit.' Daarna hoorde Burger drie schoten, kort achter elkaar. 'Ik begrijp niet dat ik een vrouw heb horen schreeuwen en Pistorius niet.'

Toen Barry Roux, de advocaat van Pistorius, haar in zijn verhoor vroeg of de Zuid-Afrikaanse atleet een leugenaar was, gaf ze een ontwijkend antwoord. Volgens Roux week Burger af van haar schriftelijke verklaring, waarin de beschrijving 'bloedstollend geschreeuw' ontbrak. Ze had ook een man horen roepen om hulp.

Volgens Roux ging het om Pistorius, die zich zojuist had gerealiseerd wat hij had gedaan. 'U heeft niet de schoten gehoord, maar het geluid van een cricketbat waarmee Pistorius de deur van de badkamer insloeg.' Burger hield vol dat ze twee mensen had horen schreeuwen, als bewijs dat Pistorius een hooglopende ruzie had met Reeva Steenkamp. Daarna volgden vier schoten.

Onder boe-geroep verliet Pistorius het gerechtshof in Pretoria. Zijn rechtszaak is de komende weken live te volgen op televisie en radio. Alleen de getuigenissen van de atleet mogen niet worden gefilmd. Rechter Thokozile Musipa moet het vonnis vellen over Pistorius, die levenslang kan krijgen. Zij staat bekend om haar hoge straffen na huiselijk geweld, waarbij in Zuid-Afrika veel vrouwen om het leven zijn gekomen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden