Buurtprotest genegeerd: Stadionplein in Amsterdam wordt Johan Cruijffplein

Het Stadionplein in Amsterdam wordt nog voor de zomer omgedoopt tot Johan Cruijffplein. Dat heeft het Amsterdamse gemeentebestuur laten weten aan buurtbewoners.

Marcel van Lieshout
Een standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch stadion in Amsterdam. Het Stadionplein (waar het stadion aan ligt) wordt nog voor de zomer het Johan Cruijffplein. Beeld ANP
Een standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch stadion in Amsterdam. Het Stadionplein (waar het stadion aan ligt) wordt nog voor de zomer het Johan Cruijffplein.Beeld ANP

Nog deze week licht het gemeentebestuur in een brief aan alle inwoners van stadsdeel Zuid toe waarom tot de omstreden naamswijziging is besloten. Tegenstanders ervan, die met een petitie 3.500 handtekeningen ophaalden van buurbewoners en koning Willem-Alexander erover hebben aangeschreven, zijn woedend.

‘Amsterdam lapt alle procedures aan zijn laars, alleen maar omdat één Amsterdammer, of nee, drie, dit zo graag wilden: Van der Laan, Van der Laan en Van der Laan’, zegt voorzitter Simon Bornstein van de wijkraad Zuid-West, daarmee doelend op de in oktober overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Het zogeheten raadsadres van de wijkraad wordt nu niet verder behandeld.

‘Juridisch is alles wat wij doen in orde’, zegt de woordvoerder van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. ‘Wij geven toe dat we buurtbewoners hebben overvallen met dit proces – zo’n naamsverandering vereist enige vertrouwelijkheid – maar er zijn duizenden en duizenden Amsterdammers die vinden dat Johan Cruijff moet worden geëerd.’

Dat laatste vinden tegenstanders van de naamswijziging ook. Maar waarom moet het Stadionplein die naam kwijt raken, zegt Bornstein. ‘De historiciteit speelt kennelijk geen rol.’ Het Stadionplein is als naam meer dan honderd jaar oud, vernoemd naar het verdwenen Holland Stadion van architect Harry Elte. De naam is ouder dan het Olympisch Stadion, dat ook aan het plein grenst.

Wijlen burgemeester Van der Laan, die een hartstochtelijk Ajax-supporter was, is de drijvende kracht geweest achter de naamswijziging, bevestigt de gemeentelijke woordvoerder. Sportwethouder Eric van der Burg (VVD) –zijn partij keert zo goed als zeker niet terug in het nieuwe college van B en W – heeft dat werk voortgezet.

Tegenstanders wijzen er op dat Cruijff ‘niets’ had met het Stadionplein en ook niet met het Olympisch Stadion. Cruijff was er voorstander van dat dat stadion tegen de vlakte ging om er een nieuw Ajax-stadion (sinds 1996 De Arena) te bouwen.

De Arena is pas onlangs omgedoopt tot de Johan Cruijff Arena. De gemeente wilde dat al kort na Cruijffs overlijden (maart 2016) doen. De gemeente beklemtoont nu nog eens dat Cruijff als ‘grootste Amsterdammer aller tijden’ wordt beschouwd.

Tegenstander Bornstein: ‘Wij hebben niets tegen Cruijff! Waarom niet zijn ouderlijke woning in Betondorp tot museum maken of daar een straat of plein naar hem vernoemen?’

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat tegenstanders van de naamswijziging met een petitie naar de bestuursrechter zijn gestapt. Dat is onjuist. De petitie moet nog worden overhandigd aan het stadsbestuur en zal niet aan de bestuursrechter worden overhandigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden