Buurtbewoners nemen theater Den Haag over

Wegbezuinigd door de gemeente, gered door de buurt. Theater De Nieuwe Regentes in Den Haag is weer open.

BART DIRKS

DEN HAAG - Groot was de verontwaardiging toen in 1995 het Haagse zwembad De Regentes moest sluiten. Jaren stond het fraaie art-decogebouw uit 1920 in het Regentesse-/Valkenboskwartier te verkommeren tot het werd verbouwd tot een prachtig theater.

Groot was vorig jaar de woede toen óók het theater werd wegbezuinigd. In de ogen van de buurtbewoners moest het plaatsmaken voor het omstreden Spuiforum in het centrum, het nog te bouwen icoon voor het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Residentie Orkest.

Maar woensdag werd het theater De Nieuwe Regentes feestelijk heropend. Met dank aan volhardende vrijwilligers uit de buurt én door een bescheiden subsidie van de gemeente. 'Het is een sprong in het diepe', zegt initiatiefneemster Laudie Vrancken met een verwijzing naar het zwembadverleden van de Regentes - ze leerde er zwemmen én was er badjuffrouw.

Op de openingsavond woensdag zijn de Grote Zaal (500 stoelen), het Ketelhuis en de Kleine Zaal (beide circa 50 plaatsen) bijna tot de nok gevuld. Het publiek betaalt een vrijwillige bijdrage voor het mini-uitfestival. 'Dit wordt echt een off-Broadway-theater', voorspelt Karel de Rooij, alias Mini van het duo Mini en Maxi. 'Je kan wel midden in de stad voorstellingen kijken, maar hier gaat het gebeuren, dat voel ik.'

De Rooij komt zelf hier een aantal zondagen voorstellingen maken met jonge musici en theatermakers. 'Het wordt geen circus, maar bij mij moet je op z'n minst op spitzen kunnen staan terwijl je viool speelt.' Waarna hij van een dame uit het publiek een oogpotloodje leent om een zelfgebouwd eensnarig viooltje te kunnen bespelen.

De programmering krijgt langzaam gestalte. Begin juni zijn er eindexamenconcerten van het Conservatorium. Het theater moet zich ook commercieel zien te bedruipen.

Er waren meer reddingsplannen, zoals een nieuw leven als debatcentrum. 'Maar het plan voor De Nieuwe Regentes stak er met kop en schouders bovenuit', zegt cultuurwethouder Marjolein de Jong (D66). 'Ook omdat het de steun heeft van omwonenden, winkeliers en zestig vrijwilligers. Cultureel ondernemerschap is vaak een kreet, maar hier krijgt het vorm.'

Cultuuranker

Het oude theater De Regentes in de Weimarstraat sloot per 1 januari 2013 zijn deuren, na een negatief oordeel in het nieuwe Haagse kunstenplan 2013-2016. Tot dan toe kreeg het theater jaarlijks 800 duizend euro gemeentesubsidie. De Nieuwe Regentes ontvangt in 2013 en 2014 een startsubsidie van 100 duizend euro per jaar van cultuurwethouder Marjolein de Jong, daarna stopt haar bijdrage. Wel krijgt het theater tot 2016 nog jaarlijks 45 duizend euro voor zijn functie van 'cultuuranker' in de wijk. denieuweregentes.nl

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden