Buurt houdt overlast van hangjeugd

Ruim driekwart (78 procent) van de bewoners van de Diamantbuurt in Amsterdam klaagt over overlast in hun wijk. Die overlast wordt veroorzaakt door rondhangende jongeren....

Aanleiding voor het onderzoek was het gedwongen vertrek van een jong echtpaar uit de Diamantbuurt, in oktober 2004. De Volkskrant berichtte het afgelopen jaar uitvoerig over Bert en Marja, die hun woning uitvluchtten na voortdurende intimidaties door een groep van ongeveer vijftien Marokkaanse hangjongeren. Het echtpaar klaagde daar geregeld over, maar er werd onvoldoende met hun klachten gedaan.

Uit het onderzoek blijkt dat de overlast het grootst is in de omgeving van het Smaragdplein, waar Bert en Marja woonden. Bijna alle bewoners van het plein (84 procent) ondervinden wel eens overlast.

Een kwart (26 procent) zegt ‘vaak tot altijd’ last te hebben van hangjongeren. Dat is twee keer zoveel als in heel Nederland (13 procent) en anderhalf keer zoveel als in Amsterdam.

De onderzoekers constateren dat er een groot verschil is tussen de mate waarin bewoners overlast ervaren. In de wijk wordt minder geklaagd door werklozen, ouderen, allochtonen en mensen met een lage opleiding. De klagers zijn vooral autochtonen met een hoge opleiding, stellen de onderzoekers. ‘Wellicht ondervinden zij na een drukke dag sneller hinder van lawaai van buiten of van samenscholende jongeren.’

Slechts een kwart van de bewoners meldt overlast soms bij de politie. Een belangrijke reden om niet te klagen is dat dit geen zin zou hebben. Volgens 29 procent van de bewoners moet er meer politie komen in de wijk. Ook zouden ouders en familieleden van de jongeren harder moeten optreden.

Ongeveer 51 procent van de ondervraagden is bereid om zelf een bijdrage te leveren aan de veiligheid, bijvoorbeeld door jongeren te begeleiden. Bewoners zien het nadrukkelijk niet als hun taak om zelf in te grijpen of jongeren aan te spreken op hun gedrag. Ze verwachten meer van extra voorzieningen voor jongeren in de wijk.

Om de problemen structureel op te lossen, zouden vooral sociale maatregelen nodig zijn. Daarbij wordt gedacht aan het scheppen van banen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden