Buurman Aantjes fotografeert graag kleine meisjes

Het zal er mee te maken hebben dat het heelal, hoe groot ook, heel ver van ons bed staat, want het aantal astronomische ezelsbruggetjes is relatief bescheiden....

Rik Nijland

Mijn Vader At Meestal/Mooie Jonge Spruitjes Uit Nieuwe Pekela of Mijn Vriend Albert Mag Jaarlijks Schaatsen Uitzoeken Na Pasen. Een wetenschappelijk wat meer geavanceerde vorm is: Mijn Vriend Anton Mag Aan Jouw Slimme Uitvinding Niet Prutsen; 'Aan' staat voor de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter.

Pluto wordt tegenwoordig eigenlijk niet meer tot de planeten gerekend. In de ezelsbruggetjes kunnen we hem vaak slecht missen. Maak Voort Aardig Meisje, Jan Spuit U Nat, Plens, knapt echter juist op van wat meer astronomische zuiverheid.

Een andere bekende ezelsbrug die sterrenkijkers vanouds hanteren, is die voor de spectraaltypen, waarmee de kleur en daarmee de temperatuur van sterren worden aangeduid (O,B,A,F,G,K,M): Oh, Be A Fine Girl, Kiss Me, of: Only Boys Accepting Feminism Get Kissed Meaningfully. In het Nederlands verwoord als: Onze Buurman Aantjes Fotografeert Graag Kleine Meisjes.

Nu we het toch over sterren hebben; een van de weinige sterrenbeelden die wij aan het firmament kunnen vinden, is de Grote Beer, althans de zeven sterren die het steelpannetje vormen. De Meid Pakte Mij Aan Mijn Arm, geeft de volgorde de sterren van pan tot steel aan: Dubhe, Merak, Phecda, Megrez, Alioth, Mizar en Alkaid.

Wat dichterbij huis treffen we een ezelsbruggetje voor de maansikkel: is die in het eerste kwartier dan wel het laatste. Veel lezers hebben daar een hulpmiddel voor: is met de bolling van de sikkel een p te vormen (de bolling naar rechts) dan is de maan in het eerste - premier - kwartier, op weg dus naar volle maan. Is er een d te maken (dernier) dan is onze satelliet in het laatste kwartier. Althans op het noordelijk halfrond.

Volgens Govert Schilling kan dat veel eenvoudiger. Een halve maan voor middernacht duidt op het eerste kwartier, na middernacht op het laatste kwartier. En dat wereldwijd.

Volgende week: muziek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden