Buurman aanspreken op zijn rookgedrag?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

Beeld Thinkstock

Elke ochtend hoor ik mijn buurman rochelen in de achtertuin. De laatste tijd word ik er wakker van. Zijn eerste vrouw is op haar 45ste overleden aan longkanker. Hij heeft daar veel verdriet van gehad. Twee jaar geleden kreeg hij een motorongeluk en hij heeft veel operaties ondergaan. Maanden zijn ze met hem bezig geweest. Hij rookt er nu weer lustig op los. Ik snap niet dat als je vrouw aan longkanker is overleden en de medische wereld zo zijn best voor je heeft gedaan, je dan niet stopt met roken. Met die gedachte word ik nu elke ochtend wakker. Ik heb geen last van de rook, maar van mijn eigen irritatie daarover. Wat moet ik doen?

Naam bij redactie bekend

Tegeltjeswijsheid

Mijn oog viel op een tegeltjeswijsheid in een artikel over ongehoorzaam oud worden: 'Eenzaamheid is dodelijker dan roken.' Ik zou u willen aanraden deze woorden eens voor uzelf te herhalen. Misschien dat de buurman eens een hapje mee kan eten of af en toe een kopje koffie komen drinken? Dat is minder eenzaam voor hem en dan kunt u na verloop van tijd best eens over het roken beginnen. Maar uiteindelijk beslist een volwassene zelf of hij of zij wil roken. Daar heb je als buur niets mee te maken.

Yvonne Wismans Aarts (66), Venray

Stoptober

U ergert zich aan de buurman, omdat hij zich niet gedraagt zoals u vindt dat hij zich zou moeten gedragen, namelijk stoppen met roken. Daarmee belast u uw geestelijke gezondheid. Daar is maar een oplossing voor: stop daarmee! Behandel uw lichaam met respect en stop met deze overbodige stress. Het is Stoptober, een mooie maand dus om ermee op te houden u te ergeren.

Agnes Luijten (37), Amersfoort

Vragen stellen

Uw irritatie komt voort uit het oordeel dat u velt over buurmans gedrag. Het is zaak dat u een manier vindt om dat oordeel te vermijden of uit te stellen. Dat kunt u doen door uzelf een aantal vragen te stellen en deze te proberen te beantwoorden. Bijvoorbeeld: hoe komt het dat de buurman doorgaat met roken? Zou het rookgedrag iets te maken hebben met het verdriet dat hij heeft? Kan het zijn dat de buurman kwaliteit van het leven prefereert boven de kwantiteit, nu hij zo eenzaam is? Wanneer u oprechte pogingen doet om deze vragen onbevooroordeeld te beantwoorden, zult u merken dat dit u milder stemt en uw eigen irritatie al snel in rook opgaat!

Rob de Heus (56), Wijk bij Duurstede

Stop it!

Uit uw voorlaatste zin blijkt dat u voldoende zelfinzicht heeft. Ter ondersteuning daarvan raad ik u aan de sketch Stop it! van Bob Newhart op YouTube te bekijken.

Guus Vogelzang (54), Hilversum

Tel uw zegeningen

Als het verslaafde brein zo simpel in elkaar zou steken als u veronderstelt, zou niemand meer roken. U heeft zelfs overigens ook een nare gewoonte. Als iemand u ergert, dan moet diegene veranderen. Als u nog eens wakker ligt 's ochtends, dan raad ik u de volgende techniek aan om weer in slaap te komen: tel uw zegeningen.

Joa Schell (35), Haarlem

OVER TWEE WEKEN:

Help! Mijn vrouw bewaart alles

Mijn vrouw kan moeilijk dingen weggooien. Toen we gingen samenwonen, kwam er een dikke verhuiswagen voorrijden vol met 'spulletjes' die alle hoeken en gaten in het huis bezetten. Als je de meterstand wilt aflezen, moet je eerst van alles verplaatsen voordat je bij de meter kunt. Ook alle lades, kasten en schapjes liggen vol en daardoor worden de spullen die dagelijks worden gebruikt op de tafel gelegd of op de grond gestapeld. Verder kun je de dingen die je even nodig hebt nauwelijks terugvinden. Praten heeft geen effect want volgens haar doet ze regelmatig dingen weg. Soms gooi ik stiekem iets weg, maar als ze dáár achter komt is het huis helemaal te klein. Wat zou u doen?

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 12 oktober 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden