Butternuttaartje

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: een butternuttaartje.

Pasgeleden maakte ik dit taartje van pompoen. We aten het als bijgerecht bij een gebraden kippeboutje, en de dag er na at ik wat over was als lunch met wat groene sla erbij. Beide keren bleek het een groot succes. Het is een andere versie van Gratin Dauphinois maar dan vele malen lichter. Gelukkig, want m'n omvang protesteert als ik een strakke broek wil aantrekken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder van de pompoen de top en de kont. Schil hem met een dunschiller en snij in kwarten. Verwijder de zaadjes met een scherp mesje. Snij de kwarten in een keukenmachine met het schaafhulpstuk tot dunne plakjes, of doe dit met de hand. Doe alle schijfjes in een kom en meng met knoflook, salie, paprika-poeder, chiliflakes, peper en zout. Bekleed een springvorm van 20-22 cm doorsnede met een groot vel bakpapier zodat de randen overhangen. Leg de helft van de pompoen erin, verdeel de helft van de ricotta erop en vul af met de rest van de pompoen. Eindig met de rest van de ricotta en bestrooi met wat zout en peper. Giet de bouillon erop en vouw het bakpapier erover dicht. Dek af met alufolie en bak de taart 30 minuten. Verwijder dan de folie en vouw het papier open. Bak nog 20 minuten of tot-ie mooi goudbruin kleurt en de pompoen gaar is. Giet het vocht dat niet is verdampt uit de taart voor u hem uit de vorm haalt. Laat 10 minuten rusten voor u hem aansnijdt.

Het resultaat van dit recept zien? Yvette van Boven toont het wekelijks op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven

Ingrediënten

1 butternut of flespompoen, ca. 1 kg

2 tenen knoflook, uitgeperst

250 gr ricotta

wat blaadjes salie, fijngehakt

1 el paprikapoeder

1 tl chiliflakes of naar smaak

zwarte peper uit de molen en zout

250 ml groentebouillon

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden