Bussen vol Belgen komen de grens over op zoek naar goedkope medicijnen

Het belooft zaterdag een topdag te worden voor de apothekers in de grensstad Hulst. Dan komen uit België acht bussen met liefst vierhonderd toeristen. Niet op zoek naar goedkoop erotisch vertier, zoals in een nog niet zo ver verleden, maar op zoek naar medicijnen. Die zijn in Nederland zo veel goedkoper dat steeds meer Belgen er een dagtrip voor maken.

Leen Vervaeke
null Beeld anp
Beeld anp

De trips met de medicijnbussen worden georganiseerd door het links-activistische artsencollectief Geneeskunde voor het Volk. Dat wil zijn patiënten, vaak afkomstig uit armere lagen van de bevolking, helpen om geld uit te sparen. Ook wil het de aandacht vestigen op de enorme prijsverschillen tussen Belgische en Nederlandse geneesmiddelen.

Een lijst van de 25 geneesmiddelen die de Belgische staat het meest kosten, laat opzienbarende prijsverschillen zien. Een doos omeprazole, een maagzuurremmer, kost in Nederland 3 euro, in België 42 euro. Cholesterolverlager atorvastatine doet in België 16 euro, In Nederland 2,70 euro. En voor de antipsychotica aripiprazol betaal je in Nederland 12 euro, maar bij de Belgen 153 euro. Als België voor deze top-25 Nederlandse prijzen zou hanteren, bespaart het in één klap 480 miljoen euro.

Volgens Dirk van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk, komt dat doordat Nederland met het zogenaamde kiwimodel werkt. Als het patent van geneesmiddelen verstreken is, schrijven de Nederlandse zorgverzekeraars openbare aanbestedingen uit, wat tot een sterke prijsdaling leidt. In België zijn pogingen om zo'n kiwimodel in te voeren, op niets uitgelopen. 'Door de druk van de farmalobby', aldus Van Duppen.

Geneeskunde voor het Volk is gelieerd aan de communistische partij PVDA, maar onafhankelijke deskundigen onderschrijven Van Duppens verhaal. De farmaceutische industrie creëert in België veel banen, waardoor de Belgische overheid in prijsonderhandelingen een minder sterke positie heeft.

Deskundigen zijn het erover eens dat de Belgische prijzen te hoog zijn, maar of het kiwimodel de beste oplossing is, wordt betwijfeld. 'Dat heeft ook nadelen', zegt Evelien Macken, geneesmiddelenexpert van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 'In Nederland zijn de prijzen zo laag dat fabrikanten soms niet meer kunnen leveren. Dat leidt tot voorraadproblemen.'

De verschillen in gezondheidsbeleid leiden tot levendig medisch toerisme. Nederlanders trekken al langer naar België voor heupoperaties of euthanasiepillen, Belgen komen al een tijd naar Nederland voor paracetamol - in België alleen bij de apotheker verkrijgbaar, tegen een tienvoud van de Nederlandse prijs. Nu komen daar steeds vaker ook geneesmiddelen op recept bij.

De gemeente Hulst ziet het graag gebeuren. Voor zaterdag zijn plattegrondjes gedrukt met daarop alle apotheken en drogisterijen, en burgemeester Jan-Frans Mulder (CDA) verwelkomt de toeristen persoonlijk. De grensstad heeft het sekstoerisme zo goed als uitgeband, en ruilt het graag in voor medicijntoerisme.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden