Bussen Arriva moeten worden herkeurd

DEN BOSCH (ANP) - De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft zaterdag 21 bussen van vervoerder Arriva afgekeurd. De voertuigen mogen de weg niet meer op.

Daarnaast moeten alle bussen van de vervoerder die in Oost-Brabant rijden en langer dan een half jaar geleden APK-gekeurd zijn, een nieuwe technische keuring ondergaan. Ook deze bussen mogen in ieder geval tot na de herkeuring geen passagiers vervoeren.

Dat maakte de inspectie zaterdag bekend. Volgens een woordvoerder gaat het in totaal om ongeveer vijftig bussen die de weg niet meer op mogen.

Stuurinrichting

De IVW controleerde zaterdag 22 bussen van Arriva op veiligheid. Een bus werd goedgekeurd. Tijdens de onaagekondigde controle werden 22 bussen (van de in totaal honderd) uit de Brabantse gemeenten Den Bosch, Veghel en Zeeland naar een keuringsstation van de RDW (Dienst Wegverkeer) in Den Bosch gebracht, waar vooral naar de technische staat van de voertuigen is gekeken.

Volgens de inspectie hadden bijna alle gecontroleerde bussen gebreken aan stuurinrichting, remmen of wielophanging. Een derde van de bussen had onveilige deuren. Van drie voertuigen is het kenteken onmiddelijk ingenomen. In de ernstigste gevallen is proces-verbaal opgemaakt tegen de vervoerder. ,,De meeste gebreken zijn veroorzaakt door achterstallig onderhoud'', aldus een woordvoerder.

Arriva maakte zaterdag bekend dat het afkeuren van de bussen geen gevolgen zal hebben voor de dienstregeling. Het bedrijf kan van collega vervoerders voertuigen lenen. Een woordvoerster van Arriva zei geschokt te zijn door de resultaten van de controle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden