Bussemaker: vwo'er hoeft niet altijd naar universiteit

Minister Jet Bussemaker vindt dat middelbare scholieren na hun eindexamen te vanzelfsprekend de hoogste vorm van vervolgonderwijs kiezen. 'Wat mij stoort is dat iedereen altijd maar 'hogerop' wil', zegt de PvdA'er in een interview met de Volkskrant. 'Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit.'

null Beeld anp
Beeld anp

De universiteiten zijn volgens de minister overbevolkt. Daarom wil Bussemaker combinatiestudies maken. Studenten van de hogeschool kunnen dan tegelijkertijd vakken volgen op de universiteit. Zo kan iemand die een sportopleiding volgt ook aanschuiven bij colleges gezondheidswetenschappen. Dat zou vwo'ers moeten prikkelen om voor het hbo te kiezen.

Om de grootschaligheid tegen te gaan is Bussemaker van plan tegelijk flink te investeren in het onderwijs op universiteiten en hogescholen. Er zouden 'fundamentele aantallen' docenten bij moeten komen - 'dus geen tientallen of honderdtallen' - waardoor studenten individueel meer feedback kunnen krijgen. Bussemaker gebruikt hiervoor geld dat beschikbaar komt door het korten op de studiebeurs.

Lees hier het complete interview met Bussemaker.

Te weinig aandacht

Na bijna drie jaar als minister van Onderwijs constateert Bussemaker dat het universitair onderwijs op universiteiten tekortschiet. De colleges zijn te massaal en de docenten zijn meer bezig met onderzoek dan met onderwijs. Veel opleidingen richten zich te eenzijdig op een wetenschappelijke carrière. Er is te weinig aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van wat de leiders van de toekomst moeten worden.

'We worstelen met het enorme aantal studenten', zegt Bussemaker vandaag in een interview met de Volkskrant. Hierin ziet ze een verklaring voor het ongenoegen van studenten die dit voorjaar het Maagdenhuis in Amsterdam bezetten en klaagden over rendementsdenken aan de universiteit.

null Beeld anp
Beeld anp

Strategische agenda

Inderdaad is het aantal studenten snel toegenomen: op universiteiten steeg hun aantal van 166 duizend in 2000 tot 253 duizend nu. Ook hogescholen kregen steeds meer studenten. Het leidde tot overvolle collegezalen, docenten moesten zich ontfermen over grote groepen studenten tegelijk.

Een andere manier om verschillende typen studenten uit elkaar te halen is een nieuwe opleiding op het hbo: de zogeheten associate degree (AD) , een 2-jarige hbo-opleiding. Studenten die van het mbo door willen naar het hbo, zouden van Bussemaker zo'n AD moeten overwegen. Nu is een AD altijd verbonden aan een hbo-opleiding, maar Bussemaker wil dat het een nieuwe, zelfstandige opleidingsvorm wordt. Veel mbo'ers vallen uit als ze zich aan een volledige hbo-opleiding wagen.

Binnenkort brengt de minister een 'strategische agenda' uit waarin ze meer ideeën voor de komende jaren ontvouwt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden