Bussemaker vraagt ziekenhuis om pas op de plaats

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) gevraagd geen ,,onomkeerbare stappen'' te zetten bij de uitbreiding van selectie van embryo's.

Dat zei de bewindsvrouw dinsdag in een reactie op het voornemen van het ziekenhuis toch op meer ziekten te gaan screenen bij embryo's die ontstaan bij reageerbuisbevruchting.

Bussemaker moest een brief aan de Tweede Kamer waarin ze dit ook bepleitte vorige week intrekken. Dat besloot het kabinet nadat de ChristenUnie in het geweer was gekomen tegen dit voornemen.

Bussemaker wees erop dat het AZM volgens een besluit uit 2003 de techniek van screening van embryo's op erfelijke ziekten mag uitbreiden. Maar ze voegde eraan toe dat het ziekenhuis daar de afgelopen twee jaar niet toe was overgegaan omdat het ernaar uitzag dat er een verbod zou komen.

Ruimte

Toenmalig staatssecretaris Clémence Ross had de Kamer in 2006 laten weten dat ze niet voelde voor de screening op ziektes waarvan niet met zekerheid vaststond dat die zich ook zouden gaan voordoen. Dan zou er te veel sprake zijn van een ,,toevalstreffer'' als er een embryo vernietigd zou worden dat een afwijkend gen bevat. Haar standpunt was tot nu toe echter niet in nieuwe regels vastgelegd. Hierdoor heeft het AZM ruimte om de embryoselectie uit te breiden.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin (ChristenUnie), die de zaak vrijdag binnen het kabinet aanzwengelde, zei dinsdag niet meer via de media op de kwestie in te willen gaan. Ook op het voornemen van het ziekenhuis in Maastricht wilde hij niet reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden