Bussemaker: verkoop Rembrandts gaat door

Minister Bussemaker van Cultuur gaat ervan uit dat de twee Rembrandt-portretten nog steeds naar Nederland komen, ook al heeft Frankrijk donderdag tot haar verrassing een bod uitgebracht op een van de doeken. Dit liet de PvdA-bewindsvrouw vrijdag weten.

Een van de twee Rembrandt-portretten die het Rijksmuseum en het kabinet willen aanschaffen.Beeld anp

Haar Franse ambtsgenoot, Fleur Pellerin, wilde vandaag geen toelichting geven op het communiqué dat ze gisteravond had uitgestuurd. Daarin meldde ze dat Frankrijk 'in staat is' om een van de twee doeken te kopen dankzij een gift van 80 miljoen euro van Banque de France, de centrale bank. Het Franse bod is volgens Pellerin voorgelegd aan de eigenaren van de doeken, de familie De Rothschild.

Geen Nachtwacht

Geen broer of zus van de Nachtwacht, wel een buitenkans. Dat zegt kunstredacteur Wieteke van Zeil over de twee levensgrote portretten van Rembrandt die dit jaar onverwacht op de markt kwamen. Lees het artikel hier.

Telefoongesprek

Opvallend is dat de Franse minister in haar communiqué herinnert aan de boodschap die zij en Bussemaker deze zomer naar de eigenaren hebben gestuurd, maar niet aan het telefoongesprek dat de twee kortgeleden voerden. Op 14 juli hadden de bewindslieden gezamenlijk aan de De Rothschilds de wens overgebracht dat de doeken voor Europa behouden blijven en tevens de suggestie gedaan dat het Louvre, het nationale museum in Parijs, en het Rijksmuseum in Amsterdam samen de doeken kopen en die om beurten tonen.

Recent heeft Bussemaker haar Franse collega echter laten weten dat de Tweede Kamer en het kabinet de intentie hebben om beide doeken naar Nederland te halen en dat daardoor 'een nieuwe situatie is ontstaan', zoals de minister het vrijdag uitdrukte. Pellerin noemt in haar communiqué nergens dat gesprek. Volgens Bussemaker heeft de familie De Rothschild na de gezamenlijke boodschap van de bewindslieden de voorkeur uitgesproken dat beide doeken naar het Rijksmuseum gaan.

Minister Jet Bussemaker.Beeld anp

Wereldberoemd

Pellerin heeft begint dit jaar een exportvergunning voor de schilderijen afgegeven, waardoor die aan een partij in het buitenland kunnen worden verkocht. Toen daarop kritiek kwam - Franse media schreven dat de Rembrandts voor Frankrijk behouden hadden moeten worden - stelde zij dat haar land niet in staat is om de vraagprijs van 160 miljoen euro op tafel te leggen. Nu de helft van dat bedrag er wel is, is de vraag gerechtvaardigd of Pellerin haar eerder gegeven exportvergunning intrekt.

De familie De Rothschild was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, wilde gisteren geen vragen beantwoorden over de twee portretten die Rembrandt van Rijn (1606-1669) maakte van het aanstaande huwelijkspaar Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Het Rijksmuseum wil de werken uit 1634 graag hebben omdat die een mooi beeld geven van de opkomst van de burgerij in de Gouden Eeuw. Bovendien zijn de rijk uitgedoste huwelijkskandidaten ten voeten uit geschilderd, iets wat Rembrandt niet vaak heeft gedaan.

De 80 miljoen euro die Frankrijk bereid is te betalen voor een van de twee portretten zou een record-uitgave zijn. De duurste aankoop van het Louvre tot nu toe is een schilderij van de Franse schilder Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867), dat in 2009 voor 19 miljoen euro werd aangeschaft.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden