Bussemaker moet onderwijsuitspraak verantwoorden in Kamer

De Tweede Kamer heeft minister Jet Bussemaker dinsdag ter verantwoording geroepen om haar opmerking dat zij zich stoort aan het gegeven 'dat iedereen altijd maar hogerop wil'. Ze deed die uitspraak in een interview met de Volkskrant. Daarmee doet ze scholieren en studenten tekort, vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Minister Bussemaker van Onderwijs in de Tweede Kamer. Beeld anp

Van Meenen sprak in het vragenuurtje over 'de minister van vervlakking en verkokering in plaats van de minister van verheffing'. Hij stelde dat Bussemaker zowel vwo'ers als mbo'ers tekort doet. In het interview zei de minister: 'Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit. Een mbo-diploma zou niet goed genoeg zijn, terwijl dat ook een prima diploma is. Het is belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen.'

Volgens Van Meenen geeft de minister een verkeerd signaal af aan (toekomstige) studenten door ze te ontmoedigen om te kiezen voor het hoogst mogelijke opleidingsniveau. Bussemaker sprak dat tegen. 'Ik ben het van harte eens dat talent zich moet kunnen ontplooien en dat moeten we stimuleren.' Maar nog belangrijker dan 'de hoogste status' is volgens haar dat 'elke student op juiste plek terechtkomt'.

'Studenten moeten uit hun comfortzone komen'

De minister van Onderwijs is nog heel wat van plan. Het geld dat zij bespaart met het nieuwe leenstelsel voor studenten, moet nuttig worden besteed: aan beter hoger onderwijs. Hoe ziet haar ideale universiteit eruit? Lees het hele interview (+).

De minister: 'Ik verzet me ertegen dat je alleen een volwaardig diploma hebt als je een universitair diploma behaalt.' Wat haar betreft hoeft een mbo'er niet door te stromen naar een hbo-opleiding als hij dat niet wil en staat het vwo'ers vrij om een beroepsopleiding te volgen als zij zich daarin beter thuis voelen.

Volgens Bussemaker moet het citaat op de voorpagina van de Volkskrant, verwijzend naar het artikel in de krant, gezien worden binnen de context van het hele interview. Ze nam er dan ook geen afstand van. 'Ik verwacht van aankomend studenten dat ze behalve een aanhef op de voorpagina ook het hele artikel lezen', zei ze tegen de Tweede Kamer. En, voegde ze eraan toe, die verwachting betrof ook Kamerleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.