Bussemaker laakt Groningse universiteit na reactie op geweldsincident

Het geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat atque Polit krijgt voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nog een staartje. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is namelijk niet blij met de reactie die de universiteit heeft gegeven.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Namens het college van bestuur van de RUG zei een woordvoerder woensdag in NRC dat het incident een 'interne kwestie is voor studentenvereniging Vindicat. Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen'. Bussemaker vindt deze reactie 'volstrekt onvoldoende' en vraagt opheldering bij de universiteit. Ook roept ze de universiteit op zich te beraden op stappen tegen de studentenvereniging.

Bij een incident tijdens een ontgroening bij de studentenvereniging tijdens de introductieweek in augustus werd een eerstejaars zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping.

Vervolging

Vorige week kwam de vereniging ook in opspraak. Toen werden dertien leden geschorst die een lijst met 22 vrouwelijke leden hadden verspreid. Op de lijst stonden naast de naam en een foto, ook contactgegevens en een 'score' voor de prestaties tussen de lakens.

Bussemaker: 'Een universiteit kan zowel dit verwerpelijke gedrag tegenover vrouwen als welke vorm van geweld dan ook niet accepteren.' Ze roept verder de universiteitsraad op hierover stelling te nemen.

De studentvereniging liet woensdag weten het ten zeerste te betreuren dat een aspirant lichamelijk letsel heeft opgelopen. Het corps zal ook een onderzoek instellen naar het incident.

De PvdA in de Tweede Kamer vindt dat als geen aangifte wordt gedaan, vervolging toch nodig kan zijn om duidelijk te maken dat ook bij ontgroeningen het strafrecht geldt. De Kamerleden Jeroen Recourt en Ahmed Marcouch vragen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) of het Openbaar Ministerie vervolging gaat instellen.

Column Margriet Oostveen

Wat de aanpak van de Vindicat-bangalijst over 'onze' cultuur zegt: 'Onze' normen en waarden: ik geef het u te doen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden