Bussemaker: geen verplichte samenwerking

Minister Bussemaker van Cultuur voelt er niets voor de musea in Nederland een verregaande vorm van samenwerking op te leggen. De Raad voor Cultuur adviseert haar acht kernmusea te kiezen, die elk een verzamelgebied onder hun hoede nemen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER HARMEN BOCKMA

AMSTERDAM - Maar Bussemaker, die het advies donderdag in ontvangst nam, maakte direct duidelijk niet te geloven in door het Rijk opgelegde blauwdrukken. 'Ik hecht erg aan de eigen verantwoordelijkheid van musea', zei de minister.

De Raad voor Cultuur pleit voor een radicale hervorming van de museum-sector - er zijn 442 geregistreerde musea. Niet langer moet het beleid zijn gebaseerd op subsidies aan aparte instellingen. In plaats daarvan moeten er acht verzamelgebieden komen, met elk een eigen museum dat de regie neemt. Zo zou bijvoorbeeld het Rijksmuseum 'cultuurhistorie' onder zijn hoede moeten nemen. Het 'partnermuseum' zou het Zeeuws Museum kunnen worden. Uiteindelijk moeten er ketens van musea ontstaan. Zo kan het publiek volgens de raad beter worden bereikt en bediend.

De raad is in zijn advies uitermate kritisch over de museumwereld. De musea zouden hun politieke en maatschappelijke legitimatie hebben verwaarloosd. De presentatie, het beheer en het behoud van de gezamenlijke collectie, de Collectie Nederland, gebeurt niet effectief genoeg. 'De sector oogt versnipperd', constateert de raad. Op het gebied van behoud en beheer wordt nauwelijks samengewerkt. 'Het gebrek aan samenwerking en samenhang leidt ertoe dat we het publiek tekortdoen.'

Volgens de raad moet samenwerking worden afgedwongen via acht door het Rijk aan te wijzen kernmusea. Die musea zijn verantwoordelijk voor het functioneren van de keten in hun verzamelgebied, bijvoorbeeld als het gaat om collectie- en presentatiebeleid. Ook stellen de kernmusea in overleg met hun partners (regionale of lokale musea) een kennisagenda op, waarin cultuureducatie een prominente plaats inneemt.

De raad werd door toenmalig staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra gevraagd een advies uit te brengen over de museumwereld. Net als in andere sectoren wilde Zijlstra hervormingen. Ook hij drong aan op meer samenwerking. Vooruitlopend op het advies van de raad constateerde de museumwereld zelf ook al dat die hoognodig is. De Nederlandse Museumvereniging en de Vereniging van Rijksmusea reageerden gisteren dan ook 'verheugd' dat de raad een eerder advies van de commissie Asscher-Vonk, ingesteld door de verenigingen zelf, 'omarmt'.

In een erfgoedwet, die nog niet bestaat, zouden volgens de raad de taken en bevoegdheden van de musea moeten worden vastgelegd. Volgens de raad moeten de musea aantonen dat ze samenwerken. Vanaf 2017 zouden dan alleen instellingen 'bij bewezen samenwerking en netwerkwaarde voor het verzamelgebied' een subsidie-aanvraag kunnen indienen.

De raad wil ook dat er een Kerncollectie Nederland komt. Uit de huidige Collectie Nederland (alle kunstwerken in bezit van de overheid die door musea en andere instellingen worden beheerd) moeten werken gekozen worden die van nationaal belang zijn.

Ook op deze aanbeveling van de raad reageerde minister Bussemaker terughoudend. 'Ik wil goed afwegen of de hoeveelheid werk die hieraan kleeft, opweegt tegen het doel dat de raad ermee beoogt.'

pagina v22

Hervorming museumwereld

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden