Bussemaker gaat op Malieveld confrontatie aan met boze studenten

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs waagt zich vrijdag in het hol van de leeuw. Ze gaat namelijk op het Malieveld in Den Haag naar schatting duizenden boze studenten toespreken die daar protesteren tegen haar beleid: het afschaffen van de basisbeurs en de invoering van het leenstelsel.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens een debat in de Tweede Kamer over het leenstelsel. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap tijdens een debat in de Tweede Kamer over het leenstelsel.Beeld anp

Studenten en scholieren protesteren vrijdag tegen de afschaffing van de basisbeurs, die nu nog een gift is. Studenten ontvangen nu nog vier jaar lang bijna 280 euro per maand wanneer ze op kamers wonen en ruim 100 euro als zij bij hun ouders wonen. De beurs is een gift voor studenten die hun studie binnen een aantal jaar halen. Die basisbeurs komt echter volgend jaar te vervallen.

Vanaf het studiejaar 2015-2016 moet het nieuwe stelsel ingaan, waarin de basisbeurs een lening wordt. Studenten kunnen maximaal een kleine 1000 euro per maand lenen, inclusief een eventuele aanvullende beurs. Kinderen van minder draagkrachtige ouders krijgen een aanvullende beurs van maximaal 365 euro. De lening moet binnen 35 jaar worden afgelost. Lukt dat niet, dan wordt de rest kwijtgescholden, nu is dat nog na 15 jaar.

De studenten vrezen dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt door het leenstelsel omdat iedere student zich fors in de schulden gaat steken en vervolgens decennialang moet afbetalen. Vooral kinderen van minder vermogende ouders, studenten die willen doorstromen van het mbo naar de hbo of meerdere studies willen doen, zullen daar eerder vanaf zien door de hoge kosten.

Steun in Tweede en Eerste Kamer
De kans dat het protest zin heeft, is klein. De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel al aangenomen en ook in de Eerste Kamer is er een meerderheid voor.

Ook de basisbeurs zelf heeft overigens niet altijd de goedkeuring van studenten weggedragen. De studenten van dertig jaar geleden waren in 1986 fel tegen de ínvoering daarvan. Kinderen uit armere gezinnen zouden minder toegang hebben tot het hoger onderwijs omdat ze zouden moeten gaan lenen bovenop de basisbeurs. De protesten waren zo heftig dat er ME aan te pas moest komen. Toenmalig minister Wim Deetman werd bekogeld met mest, eieren en zelfs in zijn buik geschopt door een boze student.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden