Bussemaker: Cultuurkaart scholieren moet blijven

Minister Jet Bussemaker van Cultuur (PvdA) trekt de komende tien jaar 50 miljoen euro uit om de Cultuurkaart voor middelbare scholieren te handhaven. Dat schrijft ze vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

DEN HAAG - Met de Cultuurkaart krijgen scholieren korting op cultuur. Goed cultuuronderwijs heeft voor Bussemaker prioriteit. De tijd is voorbij dat het een leuke franje was, zegt ze vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Bussemaker ziet de Cultuurkaart, in tegenstelling tot haar voorganger Halbe Zijlstra die de kaart wilde afschaffen, als een 'uniek instrument' om jongeren in contact te brengen met cultuur. Met ingang van het schooljaar 2013-2014 stelt ze per jaar 4,9 miljoen euro beschikbaar: 5 euro per leerling in het voortgezet onderwijs. Scholen doen mee op vrijwillige basis en leveren een bijdrage van 10 euro per leerling.

Bussemaker: 'Maar we moeten af van het idee dat je met zo'n kaart één keer naar een toneelstuk gaat en dat is het dan. De kaart moet een onderdeel worden van het culturele curriculum op de middelbare school.'

Behalve op cultuureducatie gaat de minister in haar brief in op de verplichting van culturele instellingen om een breder publiek te trekken. Ze onderzoekt hoe ze in de toekomst subsidies afhankelijk kan maken van aantoonbare resultaten van instellingen, bijvoorbeeld op het gebied van educatie, samenwerking en publieksbereik.

In de Museumbrief Samen werken, samen sterker die maandag verscheen, kondigde Bussemaker hetzelfde aan voor de musea. Die moeten meer gaan samenwerken, zoals de Raad voor Cultuur in haar advies aan de minister al eerder schreef.

Als stimulans stelt Bussemaker tot 2017 2 miljoen euro per jaar beschikbaar. Ook musea die geen rijksmuseum zijn kunnen hiervan profiteren. Vanaf 2017 wordt van het huidge budget voor de rijksmusea 2,5 procent opzijgezet om de samenwerking verder te stimuleren.

Het advies van de Raad voor Cultuur om de samenwerking van bovenaf op te leggen in zogenoemde ketens, legde de minister naast zich neer, omdat dat zou leiden tot te starre samenwerkingsverbanden. 'Samenwerking moet vanuit de musea zelf komen. Dat cre-eert meer draagvlak.'

V pagina 8-9: interview minister Bussemaker

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden