Busreis, kleine lunch en dan aan zet

Schaken in het 'Rijks' was nog een uitje. De trip naar Eindhoven wordt professioneel geaccepteerd.

EINDHOVEN - In de bus van Wijk aan Zee naar Eindhoven sparen de deelnemers aan het Tata toernooi hun krachten. De Rus Sergei Karjakin suft tegen de schouder van zijn vriendin. De Filippijn Wesley So en de Hongaar Richard Rapport vallen onmiddellijk in diepe slaap en worden pas wakker als de High Tech Canpus is bereikt. Het is niet de slechtste manier om het probleem van het verstoorde toernooiritme op te lossen.


Loek van Wely en Boris Gelfand laten de busreis aan zich voorbijgaan. Van Wely slaapt een nachtje thuis in Tilburg, terwijl Gelfand de voorkeur geeft aan een hotel in Eindhoven. De Israëliër spreekt net als vorige week in Amsterdam vriendelijke woorden over de verhuizing. 'Het reizen is natuurlijk vervelend, maar het is altijd interessant een nieuwe stad te leren kennen.'


De anderen ondergaan de tweede etappe van Tata Chess on Tour gelaten. Het bezoek aan het Rijksmuseum vonden de meesten inspirerend, maar de trip naar de 'slimste vierkante kilometers van Nederland' kan op weinig enthousiasme rekenen. 'Ik zou liever het hele toernooi in Wijk aan Zee spelen', zegt de Italiaan Caruana. 'Maar ach, ik ben jong. Ik vind het niet erg.'


Na aankomst in Eindhoven moeten de reizigers nog een uur wachten voor ze aan het werk kunnen. Eerst wordt een staande, sobere lunch geserveerd die vooral aftrek vindt bij de geïnviteerde relaties van het staalbedrijf. De grootmeesters doen intussen hun best de juiste concentratie te vinden. Sommigen gaan wandelen, anderen nemen plaats in de nog verlaten toeschouwersruimte van het auditorium.


Het is duidelijk dat zij bijzaak zijn op deze dag. De sponsor is geïnteresseerd in hoogopgeleid personeel en doet zijn best zich zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Er wordt uitgelegd hoe ideaal wonen en werken in de IJmond is, er zijn workshops en als omlijsting van de wervingsdag is er het optreden van twaalf van 's werelds sterkste schakers.


Het is misschien tekenend voor de moderne generatie topspelers dat het uitstapje naar Eindhoven in de beslissende fase van het toernooi zonder morren is geaccepteerd. Gari Kasparov zou zich driemaal hebben bedacht voor hij een invitatie had geaccepteerd. Bobby Fischer zou zich de moeite hebben bespaard te bedanken voor de eer.


Ook een stil protest in de vorm van een serie korte remises blijft uit. Na vier uur spelen zijn alle partijen nog in volle gang met uitzondering van de kortsluiting op het bord van Naiditsch en Harikrishna.


Vreselijk is het wat de Duitse witspeler met zich laat gebeuren. Een slecht doordacht openingsexperiment mislukt zo faliekant dat hij na 19 zetten mat niet meer kan pareren.


Terwijl in de ontvangstruimte hapjes en drankjes rondgaan, kabbelen de overgebleven partijen rustig voort. 'Vijf remises' is de unanieme voorspelling, maar dat scenario blijkt te somber. Van Wely is de eerste die struikelt. Lang houdt hij een spannende stand tegen So in balans, tot hij bij de 39ste zet, de voorlaatste in tijdnood, zich lelijk vergist. Twee zetten later moet hij opgeven.


Een half uur later krijgt het Eindhovense publiek te zien waarvoor het was gekomen. Levon Aronian weet in een objectief bezien slechts iets betere stelling zo veel problemen te creëren dat tegenstander Karjakin rond de 50ste zet alsnog bezwijkt. Het is Aronians derde winstpartij tegen een speler uit de toptien van de wereldranglijst. Met anderhalf punt voorsprong is de Armeense geweldenaar zeker van de toernooiwinst.


Als om kwart voor acht de laatst overgebleven partij tussen Caruana en Nakamura in remise is geëindigd, rijdt de bus voor en is het bezoek aan Eindhoven voorbij. Zaterdag gaat de strijd verder. In Wijk aan Zee gelukkig.


Naiditsch - Harikrishna


1. d4 Pf6 2. Pc3 d5 3. Lf4 Lf5 4. f3 e6 5. Dd2 Le7 6. 0-0-0 Pc6 7. De1 Lg6 8. Ph3 0-0 9. Pf2 Ph5 10. Le3 Pb4 11. Td2 c5 12. g4 Pf6 13. h4 Pd7 14. f4 Lf6 15. Dd1


Zie diagram


15 ... Pb6 16. dxc5 Lxc3 17. cxb6 axb6 18. bxc3 Pxa2+ 19. Kb2 Dd6


Wit geeft op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden