BusinessNet wacht met satelliet op kip of ei

Het zal een kip-of-ei-kwestie worden, geeft het bedrijf toe. Het telecommunicatiebedrijf BusinessNet Europe is doende een nieuwe elektronische infrastructuur op te zetten ten bate van bedrijven en journalisten....

Van onze verslaggever

BUSSUM

Het netwerk zal ook worden gebruikt bij het uitwisselen van business-to-business informatie, gegevens die toeleveringsbedrijven onderling uitwisselen. Volgens Westerman hebben bedrijven interesse in het systeem omdat er sprake is van een eenduidige standaard.

Het verzenden van een persbericht kost een bedrijf ongeacht de omvang van het klantenbestand een eenmalig bedrag van vijfhonderd gulden, en 125 gulden per bericht. Het bericht wordt per computer en modem verzonden aan een zendstation voor satellieten, wordt opgestraald, en wordt binnen enkele seconden opgevangen door redactieschoteltjes in heel Europa. Ter redactie kunnen de berichten via het computernetwerk worden verdeeld.

Tijdens de presentatie van deze 'electronic skyway'onlangs in Bussum bleek dat redacties over het algemeen niet zitten te wachten op nòg een informatiestroom naast fax, telefoon, post, telex en Internet. Bovendien vrezen sommige journalisten te worden voorzien van 'allerlei commerciële non-informatie' van bedrijven uit heel Europa, waar niemand op zit te wachten.

Dat gevaar valt te bezweren, zegt BusinessNet, door in overleg met de redacties de berichten te coderen, zodat een ontvanger alleen alle berichten van bijvoorbeeld de chemische industrie, of alleen financiële informatie ontvangt.

Blijft het kip-of-ei-probleem, weet het bedrijf. 'We hebben bedrijven gesproken die zeiden: ''We willen morgen beginnen als de dertig belangrijkste media zich aansluiten.'' Maar ja, daar is het wachten nog even op.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.