Bush ziet taak voor VN in Irak

Washington wil een grotere rol voor de VN in Irak. President Bush wil met de landen van de Veiligheidsraad onderhandelen over een nieuwe, uitgebreide stabilisatiemacht...

Van onze correspondent Jan Tromp

De VS streven al langer naar meer militaire en financiële steun om het hoofd te bieden aan de problemen met de wederopbouw van Irak. Maandenlang weigerde Washington echter een betekenisvolle rol toe te kennen aan de Verenigde Naties. Met name minister van Defensie Rumsfeld verzette zich fel.

Het besluit van president Bush wordt gezien als de erkenning dat een grotere betrokkenheid van de VN onontkoombaar is als Amerika alsnog de actieve steun wil verwerven van een aantal Aziatische landen en de Europese zwaargewichten Frankrijk en Duitsland.

Over de tekst van een nieuwe VN-resolutie zal naar verwachting nog stevig worden onderhandeld. Franse en Duitse steun zal sterk afhangen van de mate waarin de Amerikaanse regering bereid is bevoegdheden over te dragen aan de VN. Vast staat in elk geval dat de Amerikanen onder geen beding het bevel over hun troepen in Irak willen delen.

Premier Balkenende en minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken bevestigden gisteren de nieuwe strategie van de Amerikaanse regering. 'President Bush heeft zich positief uitgelaten over een grotere rol van de VN. De Amerikaanse regering is zich zeer bewust van het belang daarvan', aldus de premier.

De Nederlandse bewindslieden werden op het Witte Huis ontvangen door een opvallend zware delegatie. Aanvankelijk zouden alleen president Bush en diens veiligheidsadviseur Rice aan het gesprek deelnemen. Maar ook vice-president Cheney en minister van Buitenlandse Zaken Powell waren aanwezig.

Ofschoon De Hoop Scheffer benadrukte dat veel afhangt van de precieze tekst van de VN-resolutie, werd wel duidelijk dat op hoofdlijnen Nederland en de VS de opvattingen over Irak delen.

De Hoop Scheffer zal dit weekeinde op een beraad van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken verslag doen van het gesprek met de Amerikanen. Hij toonde zich optimistisch over de kans op Europese overeenstemming: 'De marges verschuiven in de goede richting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden