Bush zegt ja tegen verbod op martelen

President Bush gaat akkoord met een wet die het martelen van politieke gevangenen nadrukkelijk verbiedt. Het wettelijke verbod is een grote overwinning voor de Amerikaanse Senaat. Het Witte Huis heeft zich er wekenlang tegen verzet....

Bush sprak gisteren in zijn Oval Office tegenover de initiatiefnemer, de invloedrijke Republikeinse senator McCain van ‘een gemeenschappelijk doel: duidelijk maken aan de wereld dat deze regering niet martelt’. McCain zei blij te zijn met de overeenstemming over ‘dit zeer moeilijke onderwerp’.

De wetsbepaling zegt dat in de oorlog tegen het terrorisme het verboden is buitenlandse verdachten ‘wreed, inhumaan of vernederend’ te behandelen. Het zijn criteria die ook staan in de VN-Conventie tegen Marteling.

De Senaat had de bepaling eind oktober op voorstel van McCain met overweldigende meerderheid toegevoegd aan een begrotingswet. Met name vice-president Cheney voerde de afgelopen weken achter de schermen krachtige oppositie. Hij wilde voor CIA-agenten een uitzonderingspositie. Medewerkers van het Witte Huis lieten doorschemeren dat president Bush een veto zou uitspreken over de wet.

Het Witte Huis betoogde dat het letterlijk van levensbelang kan zijn inlichtingen los te krijgen van terroristen. McCain zei dat affaires als Abu Ghraib de reputatie van de VS in de wereld ernstig hebben beschadigd en dat daarom een helder signaal nodig is.

Hij hield vast aan een strikte regeling. Wel wordt in de wet een bepaling opgenomen dat ondervragers die op goede gronden menen een wettig bevel op te volgen, aan strafvervolging kunnen ontkomen.

Het departement van Justitie heeft ondervragers in het verleden richtlijnen verstrekt. Zaken als het slaan van gevangenen en hen dwingen langer dan een etmaal rechtop te staan, waren toegestaan. McCain cum suis verwerpen deze ondervragingstechnieken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden