Bush wil verbod homohuwelijk in Grondwet

President Bush heeft zich in het Pinksterweekeinde bij twee gelegenheden krachtig uitgesproken tegen het homohuwelijk. ‘Het (heteroseksuele) huwelijk is het fundamenteelste instituut van de beschaving’, aldus de Amerikaanse president maandag....

Van onze correspondent Jan Tromp

Bush legde een korte verklaring af in het Witte Huis voor een groep genodigden die stuk voor stuk tot de brede religieusconservatieve beweging in Amerika behoren.

Gistermiddag begon de Senaat aan een driedaagse debat over het voorstel van Bush een verbod van het homohuwelijk in de Grondwet vast te leggen. Voor een wijziging van de Grondwet is een tweederde meerderheid van het Congres vereist. Het staat vast dat zo’n meerderheid in de Senaat niet is te vinden.

Ook zijn wekelijkse radiopraatje op zaterdag wijdde de president aan het homohuwelijk. Bush: ‘Eeuwen van ervaring hebben ons geleerd dat de belofte van man en vrouw om elkaar lief te hebben en bij te staan het welzijn van kinderen en de stabiliteit van de samenleving bevordert.’

Het debat in de Senaat is op de agenda gezet door de leider van de Republikeinse meerderheid, senator Bill Frist. Ook hij voerde een inhoudelijke reden op om het heteroseksuele huwelijk als exclusiviteit in de Grondwet vast te leggen. Het beschermt kinderen ‘beter dan welk ander instituut dat de mensheid heeft bedacht’.

Intussen is er geen krant en geen waarnemer in de VS die niet wijst op de politieke achtergrond: de Republikeinen willen met een hernieuwde categorische afwijzing van het homohuwelijk hun conservatieve achterban weer aan zich binden. De Republikeinen hebben nu nog de meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ze dreigen bij de tussentijdse verkiezingen van november forse schade op te lopen.

Veel conservatieven voelen zich in de kou gezet. Ze hebben in 2004 hun stem aan Bush gegund, nadat deze het verzet tegen het homohuwelijk en de vrije abortus tot voorname punten van zijn campagne had gemaakt.

Eenmaal herkozen, liet Bush het erbij zitten, zo luidt hun kritiek. Dominee James Dobson, de voorzitter van de machtige christelijke actiegroep Focus op het Gezin zei vorige maand nog dat de Republikeinse partij ‘degenen die hun aan de macht hebben geholpen, gewoon negeert’. Hij en andere conservatieve voormannen gaven te kennen dat hun achterban in groten getale thuis zal blijven in november als de bakens niet worden verzet. Nu roeren Bush en andere vooraanstaande Republikeinen weer de trom.

De president haalde gisteren in zijn toespraak van nog geen tien minuten zeker vier keer uit naar wat hij ‘activistische rechters’ noemde. Ondermeer rechtbanken in Massachusetts en Californië hebben het homohuwelijk verdedigd. De president zei dat de kwestie uit de juridische sfeer moet worden getrokken en dient te worden teruggegeven aan wie het behoort: ‘het Amerikaanse volk’.

Vanuit progressieve hoek wordt deze voorstelling van zaken gehekeld. Zo zei de directeur van ‘Amerikanen voor scheiding van kerk en staat’ zondag: ‘Schaamteloos zet Bush deze truc in om zijn rechtervleugel in beweging te krijgen. We mogen de Grondwet nooit herschrijven om onverdraagzaamheid vast te leggen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden