Bush wil snelle onafhankelijkheid Kosovo

De Amerikaanse president Bush heeft zondag gezegd dat de Verenigde Naties snel onafhankelijkheid moeten verlenen aan de Servische provincie Kosovo....

Als Rusland, tegenstander van Kosovaarse onafhankelijkheid, zich daartegen verzet, moet het Westen handelen, aldus Bush zondag tijdens het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Albanië. Bush werd juichend ingehaald. Na een gesprek met de Albanese premier Sali Berisha zei hij: ‘Genoeg is genoeg, Kosovo is onafhankelijk.’

De Servische premier Kostunica verklaarde zondag dat elke eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de provincie Kosovo ‘van generlei waarde’ en een ‘onbegaanbare weg’ zou zijn. Moskou liet opnieuw weten tegen afscheiding te zijn.

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Albanië was Bush zaterdag in Rome, waar hij onder meer op audiëntie ging bij de paus. Daar verliep zijn bezoek zonder incidenten. Wel hebben de Italianen zich geamuseerd met de flater die de Amerikaanse president beging toen hij paus Benedictus XVI bezocht. ‘Hello sir’, zei Bush in plaats van het protocollair vereiste ‘Heilige Vader’. Tijdens het onderhoud met de paus nodigde Bush Benedictus XVI uit om nog tijdens zijn lopende ambtsperiode de Verenigde Staten te bezoeken.

Zaterdag sprak Bush bovendien met de Italiaanse minister-president Romano Prodi. Tijdens dat gesprek werden de bijzondere banden tussen beide landen aangehaald, in weerwil van het schietincident in Irak waarbij een Amerikaanse soldaat een Italiaanse geheime agent doodde en de kwestie rond de in Milaan ontvoerde imam.

In Rome heerste vanaf eind verleden week de staat van beleg. Ruim tienduizend agenten en veiligheidslieden waren op de been gebracht; voor de kust voer een fregat op en neer. Vooraf hadden radicale bewegingen aangekondigd een anti-Bush-demonstratie te gaan houden; de politie hield ernstig rekening met ongeregeldheden. Een bezoek van Bush aan de pittoreske wijk Trastevere werd daarom op het laatste moment afgelast.

Maar er kwamen zaterdagmiddag slechts tienduizend demonstranten opdagen, ongeveer evenveel als er agenten waren. Pas in de laatste minuten van hun optocht leverde dat enkele kleine schermutselingen op.

Ook de alternatieve demonstratie die de reguliere extreemlinkse partijen hadden georganiseerd, liep op een anticlimax uit: er meldden zich slechts enkele honderden belangstellenden. Ministers van partijen die in Prodi’s kabinet zitting hebben zagen, onder druk van de minister-president, te elfder ure van deelname af.

Silvio Berlusconi, die zaterdagmiddag een ontmoeting had met zijn oude vriend Bush, had er een luidruchtige zaak van gemaakt dat premier Prodi de president hartelijk zou ontvangen, terwijl zijn ministers tegen diens bezoek zouden protesteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden