Bush' wil is wet op Republikeins kroningsfeest

Gouverneur Bush is nog niet gearriveerd op de Republikeinse partijconventie in Philadelphia, maar de Bush Buster staat al klaar. Het is een tot tank omgetoverde schoolbus met een namaak-machinegeweer erop en de boodschap: 'Gooi Bush in de gevangenis'....

De beschilderde beheerders van het gevaarte blijken vooral gebeten te zijn op Bush' broer Neil, maar iedereen komt hier voor zijn eigen zaak. Een eindje verderop heft een groep demonstranten spreekkoren aan tegen de armoede. 'Poverty has got to go, hey-hey, ho-ho!'

'Zo ziet de democratie eruit', constateert het shirt van een van de betogers. Er steekt een hoofd met roze kapsel en een piercing bovenuit. Niet het gezicht dat de Republikeinen willen zien bij de feestelijke kroning van George Bush tot hun kandidaat.

Als de betogers een van de straten rond het stadhuis proberen te blokkeren, grijpt de politie snel in. Er worden wat arrestaties verricht, er vallen flinke klappen, maar het loopt niet uit op een massale vechtpartij. De politie is erop gebrand te voorkomen dat de betogers de conventie proberen lam te leggen, zoals ze eind vorig jaar deden bij de vergadering van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle.

Vanuit de bus naar het First Union Center, waar de conventie wordt gehouden, kijkt gedelegeerde Phil Angarone uit New Jersey misprijzend naar het betogersvolk. Is hij niet bang dat het een veldslag wordt, zoals bij de beruchte Democratische partijconventie in 1968? 'Ach, dat soort mensen moet je negeren. Niet kijken en niet luisteren!', is zijn advies.

'Dit wordt de beste conventie die we sinds lange tijd gehad hebben', voorspelt hij. 'De hele partij staat als een man achter Bush. Hij is een fantastische kandidaat.'

In de conventiezaal heeft partijvoorzitter Jim Nicholson juist onder luid gejuich het begin van het 'tijdperk Bush-Cheney' geproclameerd.

De leiding blijkt de teugels strak in handen te hebben. Al halverwege de middag - lang voordat die avond Bush' vrouw Laura en generaal Colin Powell als de main speakers van de dag het woord nemen - is het verkiezingsprogramma erdoor gejaagd, zonder een enkele wanklank. De gematigde Republikeinen zijn weliswaar teleurgesteld dat de radicale tegenstanders van abortus hun zin hebben gekregen - volgens het partijprogramma moet abortus onder alle omstandigheden worden verboden - maar ze leggen zich zonder protesten bij hun nederlaag neer.

Een voorstel om de volgorde van de voorverkiezingen te veranderen, eigenlijk het enige omstreden onderwerp op de conventie, was al eerder stilletjes naar de prullenmand verwezen. Bush is ertegen, omdat hij bang is dat hij er bij de volgende verkiezingen last van zal krijgen. En als Bush het niet wil, gaat het niet door. Dit is uiteindelijk zijn kroningsfeest.

Op de convention floor wordt druk gespeculeerd over de vraag waarom de delegatie van New Hampshire - toch de staat waar de eerste primaries gehouden worden - zo'n nederige plaats, helemaal achterin de zaal, heeft gekregen. Misschien als straf dat Bush daar in de primaries werd verslagen door zijn rivaal John McCain?

De senator uit Arizona heeft zich nu achter Bush geschaard, maar helemaal van harte heeft hij zijn 'guerrilla-campagne' tegen het Republikeinse establishment niet gestaakt. Dit weekeinde schopte hij de Republikeinse partijleiding nog voor de schenen door op een schaduwconventie in Philadelphia te preken tegen de 'schijnheiligheid' van het politieke establishment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden