Bush wil China niet tarten met levering van radar

President Bush heeft besloten dat Taiwan allerlei Amerikaanse wapens mag kopen. Maar niet de high-tech wapens die het meeste verzet oproepen bij China....

Van onze correspondent Bert Lanting

President Bush heeft een compromisoplossing gekozen voor de nieuwe wapenleveranties aan Taiwan. Bush gaf toestemming voor de grootste wapenlevering aan Taiwan sinds bijna tien jaar, maar hij besloot het eiland de geavanceerde torpedobootjagers te onthouden waartegen China de meeste bezwaren had.

Taiwan had de Verenigde Staten gevraagd om hypermoderne torpedobootjagers van de Arleigh Burke-klasse, die zijn uitgerust met het geavanceerde Aegis-radarsysteem. China vreest dat de Aegis-radars het begin kunnen vormen van een raketschild. Het is bang dat Taiwan zich dan veilig genoeg zal voelen om de onafhankelijkheid uit te roepen. Zoals bekend beschouwt Peking het eiland als een deel van China.

Bush stond onder druk van de conservatieven in zijn partij, die een harde koers tegen het communistische China voorstaan. Zij voelden zich gesterkt door het recente incident met een Amerikaans verkenningsvliegtuig, waarvan de bemanning elf dagen door China werd vastgehouden. Bush kwam toen onder vuur te liggen wegens zijn voorzichtige houding.

Maar ook dit keer koos Bush voor een gematigde aanpak. Levering van de oorlogsschepen met het Aegis-systeem zou ongetwijfeld tot een scherpe verslechtering van de betrekkingen met China hebben geleid. Peking had zelfs gewaarschuwd voor een mogelijk gewapend conflict met Taiwan.

Tegelijkertijd wilde Bush laten zien dat hij niet benauwd is voor Chinese dreigementen. Om dat te onderstrepen liet hij weten dat hij het Taiwanese verzoek om de schepen met het Aegis-systeem niet definitief heeft afgewezen. Binnen twee jaar zal de Amerikaanse president zich opnieuw over het verzoek buigen.

In die tijd willen de VS China onder druk zetten om het aantal raketten waarmee het Taiwan bedreigt te verminderen. Het is nog onduidelijk of Peking daarvoor gevoelig zal blijken, aangezien het de kwestie beschouwt als een binnenlandse aangelegenheid.

Opvallend was dat zelfs Jesse Helms, de oerconservatieve voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, positief was over de omvang van de wapenleveranties. Volgens sommige conservatieven zullen de nieuwe wapenssystemen Taiwan in ieder geval in staat stellen een Chinese aanval of een zeeblokkade te voorkomen.

Maar de Republikeinse afgevaardigde Dana Rohrabacher was ontevreden. Hij vond dat Bush de gelegenheid had moeten aangrijpen voor een flinke waarschuwing aan het adres van Peking .

Het gaat om het omvangrijkste pakket wapens voor Taiwan sinds 1992, toen Bush' vader toestemming gaf voor de verkoop van 150 F-16's. In totaal is er vier miljard dollar mee gemoeid, als Taiwan alle wapens bestelt.

Taiwan krijgt vier torpedobootjagers van de Kidd-klasse aangeboden. Die zijn ruim twintig jaar oud, maar kunnen worden uitgerust met moderne apparatuur. Het voordeel is dat ze binnen drie jaar kunnen worden geleverd.

Daarnaast zijn de VS bereid Taiwan acht onderzeeërs te verkopen. Dat betekent dat Nederland mogelijk voor het blok komt te staan, aangezien de VS bij Nederland of Duitsland moeten aankloppen voor hulp bij de bouw van de onderzeeërs. Nederland is nog niet benaderd. 'Voor de levering van een duikboot aan Taiwan is een exportvergunning vereist. Die zullen we niet verstrekken, want wij leveren geen duikboten aan Taiwan', aldus Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Nederland kwam begin jaren tachtig met Peking in aanvaring na de levering van twee onderzeeërs van de Zwaardvis-klasse aan Taiwan. Peking zette de diplomatieke betrekkingen toen voor drie jaar op een laag pitje.

Behalve de moderne torpedobootjagers weigert de Amerikaanse regering ook de levering van nieuwe helikopters, moderne tanks en HARM-raketten .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden