Bush wijst compromis Noord-Korea van de hand

De Amerikaanse president Bush heeft het voorstel van Noord-Korea om zijn nucleaire programma in de ijskast te zetten in ruil voor onder andere olie van de hand gewezen....

Reuters en AP

Noord-Korea maakte dinsdag bij monde van zijn minister van Buitenlandse Zaken bekend bereid te zijn tot een compromis met de VS in het conflict om zijn kernwapenprogramma. Als de VS olie leveren en het land schrappen van de lijst van 'schurkenstaten' die het terrorisme steunen, wil Noord-Korea ook weer deelnemen aan een nieuwe ronde van het zes-partijenoverleg over de nucleaire crisis.

In de eerste ronde van het overleg tussen de Verenigde Staten, Rusland, China, Japan, Zuid- en Noord-Korea, die in augustus in Peking werd gehouden, deed Pyongyang een voorstel om de crisis op te lossen. Dat voorstel bestond uit vier stappen. Die waren: economische en humanitaire hulp, veiligheidsgaranties, diplomatieke banden en nieuwe kerncentrales voor de opwekking van elektriciteit in ruil voor het stopzetten van de ontwikkeling van kernwapens, nucleaire inspecties, en een eind aan de export van raketten.

De VS, Japan en Zuid-Korea werkten vorige week een eigen voorstel uit om een einde te maken aan de nucleaire crisis. Dit voorstel gaat uit van de ontmanteling van het kernwapenprogramma van Pyongyang, maar bevat geen voorstel over economische hulp aan Noord-Korea, noch een duidelijk verzoek aan het land om het non-proliferatieverdag voor kernwapens te ondertekenen.

Het is onduidelijk of en wanneer er een tweede ronde van het zes-partijenoverleg komt. Na afloop van de eerste ronde zeiden de landen te hopen op een nieuwe ronde in december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden