Bush weigert uitstel besluit over Irak

President Bush heeft duidelijk gemaakt dat zijn geduld met Irak begint op te raken, ondanks de pleidooien van Frankrijk en Duitsland om de VN-wapeninspecteurs meer tijd te gunnen....

Eerder had de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, tegenover de VN-Veiligheidsraad gezegd dat er onvoldoende gronden zijn om militaire actie tegen Irak te beginnen. De Villepin liet doorschemeren dat Frankrijk mogelijk zelfs zijn vetorecht zou gebruiken om een resolutie vóór ingrijpen tegen te houden.

De Duitse bondskanselier, Gerhard Schröder, liet gisteren weten dat zijn land onder geen beding voor een resolutie zal stemmen die de weg effent voor militaire actie tegen Irak. Duitsland is momenteel lid van de Veiligheidsraad.

Bush beschuldigde Saddam Hussein ervan dat hij opnieuw 'verstoppertje speelt' met de VN-inspecteurs. 'Het lijkt wel een herhaling van een oude slechte film en ik heb geen zin om ernaar te kijken', zei de Amerikaanse president. 'Ik ga ervan uit dat onze vrienden lessen hebben getrokken uit het verleden', zei hij bijna schamperend.

Het lijkt erop dat de regering-Bush een propaganda-offensief is begonnen om de Amerikaanse en de internationale publieke opinie rijp te maken voor militaire actie. Onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Armitage hield gisteren een ronkende toespraak waarin hij zei dat er 'geen enkel teken' is dat Irak bereid is om aan Veiligheidsraadresolutie 1441 te voldoen.

Armitage hamerde erop dat Irak geen informatie heeft verstrekt over wat er is gebeurd met de negentienduizend chemische en biologische raketkoppen en de 26 duizend liter miltvuur die het land volgens schattingen van het vroegere inspectieteam Unscom had.

'Sommigen zeggen dat er geen smoking gun is, maar er is niets anders dan rook', zei Armitage in zijn toespraak.

De Amerikaanse regering gaf tegelijkertijd een rapport over Irak vrij met de titel 'De leugenmachine'. Volgens het rapport, dat het werk is van het Office of Global Communications, het propagandabureau van het Witte Huis, heeft het Iraakse regime de Veiligheidsraadsresoluties geschonden door wetenschappers onder druk te zetten niet met de VN-inspecteurs mee te werken.

Intussen gaan de VS ijverig door met het opbouwen van hun troepenmacht in de Golfregio. Minister van Defensie Donald Rumsfeld gaf nog eens 37 duizend militairen opdracht naar het gebied te vertrekken. Twee vliegdekschepen, de USS Abraham Lincoln en de USS Theodore Roosevelt, hebben het bevel gekregen zich te voegen bij de twee die al in het gebied zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.