Bush: ‘VS zijn verslaafd aan olie uit buitenland’

De Verenigde Staten moeten binnen twintig jaar de afhankelijkheid van olie uit het Midden-Oosten met driekwart terugbrengen. Volgens president Bush is 'Amerika verslaafd aan olie'...

Van onze correspondent Jan Tromp

Om aan de afhankelijkheid van olie een einde te maken, wil Bush andere vormen van brandstofvoorziening krachtig stimuleren, waaronder kernenergie. Maar de Amerikaanse president denkt ook aan nieuwe technologieën.

Hij noemde zon- en windenergie, verbeterde batterijen voor hybride voertuigen en ethanol, dat niet alleen gewonnen wordt uit graan, maar ook uit houtsnippers en grassen. Binnen zes jaar moeten deze ethanolsoorten in productie zijn.

Bush: 'Sinds 2001 hebben we bijna tien miljard dollar besteed aan schonere, goedkopere en betrouwbaarder alternatieve energiebronnen. En we staan op de drempel van een ongelofelijke vooruitgang.' Bush kondigde een nieuw initiatief aan: om doorbraken te realiseren zal het onderzoeksbudget naar schone energie met 22 procent worden verhoogd.

The State of the Union stond in het teken van Amerika's leiderschap in de wereld. Bush waarschuwde verschillende keren in zijn speech tegen aanvechtingen van Amerikanen zich af te keren van de buitenwereld, zowel in handelsbetrekkingen als in de internationale politiek. 'De enige manier om onze bevolking te beschermen, de enige manier om vrede te waarborgen, de enige manier om onze bestemming te bepalen is door ons leiderschap. Dus zullen de Verenigde Staten voortgaan de leiding te voeren.'

De Amerikaanse president verdedigde vurig zijn beleid in Irak en de oorlog tegen het terrorisme. Hij schetste een gunstig beeld van de ontwikkelingen in Irak. Bush: 'Landgenoten, we verkeren in deze strijd om te winnen, en we zijn aan het winnen.'

Aan het eind van het jaar zijn er belangrijke verkiezingen voor het Congres en het leek erop dat de Republikeinse president met het oog op die verkiezingen teruggreep op een eerder succesvol gebleken scenario: hij beschreef zijn regering als de vastberaden partij die moet opboksen tegen een oppositie van halfhartige critici.

Bush: 'Er is een verschil tussen verantwoordelijke kritiek die naar succes zoekt en defaitisme dat weigert iets anders te onderkennen dan mislukking. Achterom kijken is niet altijd wijsheid.'

Dezelfde lijn volgde de president toen hij sprak over de kwestie van het afluisteren van eigen landgenoten. Bush heeft in 2002 de Nationale Veiligheidsdienst opdracht gegeven in het geheim het telefoon- en emailverkeer te volgen van Amerikanen die verdacht worden van contacten met mogelijke terroristen. De rechtmatigheid van het programma is zeer omstreden.

Bush noemde het vannacht 'essentieel' voor de veiligheid van Amerika. Tegen de critici zei hij: 'We gaan niet achterover zitten en wachten tot we weer worden geraakt.' Het Republikeinse deel van het Congres veerde juichend op; vanuit Democratische hoek klonk gefluit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden