Bush vs Kerry

Leuk om naar te kijken: 1000 Sterren stralen. Zaterdag eerste aflevering in een reeks van acht bij de TROS. Inzet: het vinden van een nieuwe vertolker van het levenslied....

Komt dat schot! van BNN bijvoorbeeld, ook elke zaterdagavond, is een vergelijkbare wedstrijd tussen mensen die graag sportcommentator willen worden, maar ademt in alles het cynisme en de verveling van de voetbalwereld. Jurylid Hugo Borst is daar met zijn altijd vreugdeloze aanwezigheid op tv de personificatie van. Of, kan ook: hij kent de verwachtingen over zijn rol als chagrijnige, instantmediaberoemdheid inmiddels zo goed dat elk tv-optreden van hem als een geslaagde persiflage van zichzelf en van dat voetbalmilieu moet worden beschouwd.

Verder dit weekend uiteraard veel aandacht voor Amerika en de verkiezingen. NOVA New York had Witte-Huiscorrespondente Helen Thomas (84) en Kitty Kelley, auteur van een biografie over de presidienti familie, in de uitzending. Beiden fel anti-Bush en zonder ook maar een beetje hoop voor hun land als George W. deze week wordt herverkozen. Er volgde nog een vertoning van een woeste videoclip van rapper Eminem over diezelfde Bush, en daar kon rechts Nederland het wat NOVA betreft mee doen: fatsoenlijke tv-kijkers zijn Kerry-aanhangers.

De VPRO probeerde het zondag nog eens met open vizier, want per slot van rekening houden we allemaal van de VS, of blijven we er op zijn minst door gebiologeerd; zelfs als Kerry verliest. Van half acht tot diep in de avond sprak Felix Rottenberg in de Grote VPRO Amerika Avond met VS-liefhebbers (Jan Donkers, Yvo van Hove, Louis Andriessen) en Nederlanders die er werken (architecte Winka Dubbeldam. Endemol-directeur Paul R), afgewisseld door onder andere een gefilmd drieluik van Hans Fels, Hans Keller en Bram de Swaan, die per bus van de oostnaar de westkust reisden.

Alles bij elkaar een grillige, impressionistische tv-gebeurtenis. Voor de gezellige, maar alle kanten uitschietende gesprekken in Felix Meritis hoefde je het niet per se tot middernacht vol te houden. En ook over de politieke situatie in de VS werd je weinig wijzer. Maar de roadmovie van de drie oude VPRO-reuzen, met die uit hun eerdere documentaires bekende subtiele combinatie van melancholie en lyriek: Gods zegen rust nog even op de Nederlandse televisiezondag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden