Bush vroeg 100 duizend dollar om gewonde soldaten toe te spreken

Oud-president George Bush heeft in 2012 honderdduizend dollar gevraagd voor een toespraak tot militairen die gewond raakten in de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dit meldt ABC News. Beide oorlogen werden begonnen toen Bush president was. De bijeenkomst waarop hij moest spreken, was bedoeld om geld in te zamelen voor militairen die armen en benen hadden verloren.

George W. Bush. Beeld ap
George W. Bush.Beeld ap

Bush vroeg een extra 20 duizend dollar om met een privévliegtuig naar de bijeenkomst te kunnen komen. Eigenlijk wilde de voormalige president 250 duizend dollar hebben voor zijn rede. Dit is hoger dan dat wat hij normaal vraagt. Hij vraagt gemiddeld tussen de 100 en 175 duizend dollar.

Uiteindelijk ging de voormalige president volgens de organisatie akkoord met 100 duizend dollar. Zijn vrouw, voormalig First Lady Laura Bush, moest vorig jaar 50 duizend dollar worden betaald om dezelfde liefdadigheidsorganisatie, Helping a Hero, toe te spreken.

Een woordvoerder van Bush wil niet ingaan op de bedragen. In beide oorlogen raakten zo'n 49 duizend Amerikaanse militairen gewond. 'President Bush heeft er een topprioriteit van gemaakt na zijn presidentschap om veteranen te helpen', is het enige wat de woordvoerder van de oud-president wil zeggen.

Laura Bush bracht 50 duizend dollar in rekening bij de liefdadigheidsorganisatie. Beeld ap
Laura Bush bracht 50 duizend dollar in rekening bij de liefdadigheidsorganisatie.Beeld ap

Kwaad

In de Irakoorlog, die Bush begon in 2003, werden 4.492 Amerikaanse soldaten gedood en raakten ruim 32 duizend militairen gewond. In de Afghanistanoorlog, die twee jaar eerder werd begonnen, zijn tot nu toe 2.360 militairen gedood en raakten ruim 17 duizend soldaten gewond. Duizenden veteranen verloren armen of benen, soms beiden, vanwege de verwoestende bermbommen.

Een van de bestuursleden was zo kwaad over de bedragen die moesten worden neergeteld voor het tweetal, dat hij ze 'een klap in het gezicht' noemde van gewonde veteranen. 'Dit is niet goed', zegt bestuurslid Eddie Wright, een oud-marinier die in 2004 beide handen verloor bij een raketaanval in Falluja. 'Betaald worden om geld in te zamelen voor veteranen die gewond raakten in een oorlog waarover hij de leiding had.'

Bush ligt zwaar onder vuur sinds de uitzending van ABC. De Republikeinse kandidaat Donald Trump viel zijn partijgenoot donderdag aan in een tweet. 'Je bedoelt dat George Bush onze soldaten een oorlog instuurt, waarin ze ernstig gewond raken, en dan vraagt hij ook nog 120 duizend dollar voor een saaie toespraak om ze toe te spreken?'

Irakveteraan Kevin Pannell verloor beide benen tijdens een aanval. Beeld afp
Irakveteraan Kevin Pannell verloor beide benen tijdens een aanval.Beeld afp
Lijkkisten met militairen die in Irak zijn gesneuveld,worden uitgeladen op de luchtmachtbasis Dover in Delaware. Beeld EPA
Lijkkisten met militairen die in Irak zijn gesneuveld,worden uitgeladen op de luchtmachtbasis Dover in Delaware.Beeld EPA

Snelle zorg

In Irak en Afghanistan hadden de Amerikaanse gewonden, in vergelijking met Vietnam, een grotere kans om te overleven. Helikopters waren vaak binnen minuten aanwezig om ze naar legerziekenhuizen te brengen. Van daaruit werden ze binnen twaalf uur overgebracht naar Landstuhl, het grootste Amerikaanse legerhospitaal in Europa. Binnen drie dagen werden ze al verpleegd in Amerikaanse ziekenhuizen.

Een keerzijde van de snelle militaire zorg en de betere scherfvesten was echter dat veel soldaten zwaar verminkt naar huis terugkeerden. Zo waren er in Irak 40 soldaten die drie ledematen verloren, zoals Joey Bozik. Bij deze legersergeant moesten in 2004 beide benen en een arm geamputeerd worden, nadat zijn humvee op een wegbom reed. Zijn andere arm kan hij nu maar voor 70 procent gebruiken.

Verder moesten bij vijf soldaten beide benen en beide armen geamputeerd worden. In Vietnam zouden deze zware oorlogsgewonden al in korte tijd zijn overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden