Bush vraagt ruim 10 miljard extra voor Afghanistan

De Amerikaanse president George Bush gaat het Amerikaanse parlement 10,6 miljard dollar vragen voor nieuwe militaire, economische en politieke initiatieven in Afghanistan....

ANP

Volgens Bush zijn de extra middelen nodig om te voorkomen dat de radicaalislamitische Taliban de positie van de Afghaanse president Hamid Karzai ondermijnen.

Bush wil ook dat 3200 Amerikaanse militairen in Afghanistan daar vier maanden langer blijven. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen verwacht het Witte Huis in het voorjaar een groot offensief van de Taliban.

Amerikaanse functionarissen denken niet dat de Taliban een directe bedreiging voor de positie van Karzai vormen. Desondanks menen de Amerikanen dat inspanningen moeten worden geleverd om te voorkomen dat door een rebellenoffensief het vertrouwen van de Afghanen in hun president afbrokkelt.

Sinds de invasie in Afghanistan in de tweede helft van 2001 hebben de Amerikanen ruim veertien miljard dollar voor het Aziatische land vrijgemaakt. De miljarden extra die Bush wil vrijgeven zijn bestemd voor onder meer wederopbouwprojecten.

Naar verluidt licht Rice vrijdag in Brussel de voorstellen toe tijdens een ontmoeting met collega's van andere NAVO-lidstaten. Rice gaat de andere landen vragen met meer middelen voor de regering van Karzai over de brug te komen. De NAVO stuurde ongeveer 32.000 manschappen naar Afghanistan voor de ISAF-vredesmacht, 10 procent minder dan aanvankelijk beloofd.

Bush heeft in eigen land veel kritiek gekregen op zijn plan 21.000 extra militairen naar Irak te sturen. Voorstellen om meer inspanningen in Afghanistan te leveren, krijgen waarschijnlijk een beter onthaal. Vooraanstaande Democraten hebben herhaaldelijk gezegd dat de regering van de Republikein Bush te weinig oog heeft gehad voor de situatie in Afghanistan. Senator Hillary Clinton zei onlangs er meer Amerikaanse militairen naar Afghanistan moeten worden gestuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden