Bush vraagt nog eens 80 miljard

Nog eens tachtig miljard dollar zal de regering-Bush aan het Congres vragen voor de financiering van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan en Irak....

Van onze correspondent Jan Tromp

Dat de landmacht nu al rekent op globale handhaving van het aantal manschappen in Irak tot 2007, wordt gezien als een nieuw teken dat het slecht gaat met de opbouw van een eigen Iraaks veiligheidsapparaat.

Vorige week nog prees de nieuw te benoemen minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, het verloop van het trainingsprogramma voor Irakezen. Ze zei dat inmiddels meer dan 120 duizend Irakezen inzetbaar zijn. Volgens de Democratische senator Biden is het een grove vertekening van de werkelijke toestand en zijn niet meer dan vierduizend Irakezen voldoende getraind om te patrouilleren op straat.

Met het bedrag van tachtig miljard komt het totaal van de Amerikaanse uitgaven in Afghanistan en Irak sinds 2002 op bijna driehonderd miljard dollar. Over een periode van tien jaar rekent het begrotingsbureau van het Congres op één biljoen aan kosten, op voorwaarde dat de troepensterkte geleidelijk kan worden gereduceerd.

Al eind vorig jaar had de regering om een bedrag van 25 miljard gevraagd. De aanvraag voor tachtig miljard brengen de kosten voor 2005 van de operaties in Afghanistan en Irak op 105 miljard dollar, een recordbedrag.

De personele druk op het Amerikaanse leger groeit nog steeds. De eerste man van de Nationale Garde, het reservistenleger van de VS, schreef onlangs in een intern stuk dat zijn organisatie 'in groot gevaar' verkeert en dat de Nationale Garde uiteen dreigt te vallen.

Van de troepen in Irak bestaat 50 procent uit soldaten in actieve dienst, en 50 procent is reservist. Het percentage reservisten moet binnen een half jaar terug naar 30 procent, maar het zal betekenen dat troepen van de landmacht die nu gelegerd zijn in de VS, eerder moeten terugkeren naar Irak.

Ook financieel staat het Amerikaanse leger onder druk als gevolg van de oorlog in Irak. De verwachting is dat in de nieuwe begroting, die over twee weken wordt gepresenteerd, het Pentagon enkele tientallen miljarden moet bezuinigen. Met name de marine en de luchtmacht, zo is de verwachting, moeten snijden in de aanschaf van nieuw materieel.

The Wall Street Journal meldde gisteren dat de pensioenen en andere voorzieningen voor veteranen een steeds zwaarder beslag leggen op beschikbare middelen. Volgens de krant komt de regering voor de komende zes jaar nog honderd miljard dollar tekort om aan al de verplichtingen jegens oud-militairen te voldoen.

Veteranen in de VS zijn hecht georganiseerd; politici schrikken ervoor terug hun bestaande rechten aan te tasten.

Het Congres heeft geen andere keus dan goedkeuring te geven aan de miljarden die de regering-Bush vraagt voor Irak en Afghanistan. Maar de tegenzin groeit. Gisteren vroeg bijvoorbeeld de Democratische senator uit Michigan, Debbie Stabenow zich af: 'Hoe lang moet het nog doorgaan? Waarom blijven wij 80 procent van de wederopbouw van Irak betalen, terwijl wij in eigen land grote problemen hebben met de financiering van ons onderwijs en onze gezondheidszorg?'

In een urenlange zitting van de Senaat uitte een aantal Democratische senatoren gisteren scherpe kritiek op de rol van Condoleezza Rice in de oorlog in Irak. Zij wezen haar af als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Haar benoeming, die vandaag wordt verwacht, zal er vanwege de Republikeinse meerderheid in de Senaat niet mee in gevaar komen. Maar de toon van vooraanstaande Democraten als Edward Kennedy, Mark Dayton en Evan Bayh was bitter en ongebruikelijk afwijzend.

Senator Dayton van Minnesota beschuldigde Rice ronduit van leugens over wat werkelijk aan de hand was in Irak. Dayton: 'Ik hou er niet van om herhaaldelijk en flagrant voorgelogen te worden.' Kennedy, de peetvader van de Democratische senatoren, zei over Rice: 'Als een van de architecten van een catastrofale mislukking is dr. Rice de verkeerde keuze.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden