Bush vestigt hoop op inlichtingenwerk in strijd tegen Al-Qaida

De Amerikaanse president George Bush heeft maandag op een persconferentie met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai gezegd te hopen dat de Amerikanen en de Pakistanen op basis van inlichtingenwerk erin zullen slagen vanuit Pakistan opererende Al-Qaidaleiders uit te schakelen....

"Met redelijk inlichtingenwerk zullen we het karwei klaren", zo omzeilde Bush een vraag of hij de Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf om toestemming zou vragen voor het inzetten van Amerikaanse militairen op Pakistaans grondgebied. Karzai zei dat hij en Musharraf de kwestie zullen bespreken.

Vooraanstaande tribale leiders uit beide landen zullen naar verwachting deze week proberen de spanningen in het grensgebied tussen beide landen te verminderen. Aangenomen wordt dat Musharraf en Karzai beiden aanwezig zullen zijn bij dit beraad.

Bush en Karzai spraken elkaar twee dagen in het buitenverblijf Camp David over verscheidene crises, zoals het grote aantal burgerdoden, de betrekkingen met Iran, de bloeiende drugshandel en de gijzeling van Zuid-Koreaanse hulpverleners. Beide presidenten schetsten een positief beeld van de ontwikkelingen in Afghanistan sinds de zege over de Taliban in 2001, maar erkenden dat grote problemen resteren, zoals het grote aantal burgerdoden. Karzai gaf de comeback van de Taliban toe, maar benadrukte dat zij geen bedreiging voor zijn regering vormen.

Bush en Karzai verschilden van mening over Iran. Karzai had voor zijn bezoek gezegd dat Iran een partner is in de strijd tegen terrorisme en de drugshandel. Hij herhaalde die verklaring in het weekeinde: "Tot dusver is Iran behulpzaam geweest." Bush was het daarmee oneens: "Ik zou heel voorzichtig zijn (in het beoordelen, red.) of de Iraanse invloed in Afghanistan positief is of niet."

Bush zei dat beide leiders aanzienlijke aandacht hadden besteed aan het feit dat Afghanistan nu goed is voor 95 procent van de mondiale papaverproductie en daarmee voor verreweg het grootste deel van de heroïne die wereldwijd wordt gebruikt. Amerikaanse voorstellen om de ontwikkelingshulp aan Afghanistan te koppelen aan de vernietiging van papavervelden, zijn gestoten op fel verzet vanuit Kabul, omdat dit de Afghaanse boeren te veel zou schaden. Karzai zei niettemin dat zijn regering "dit kwaad" wil uitroeien, "omdat het ons het eerst deert".

Over het lot van de 21 resterende Zuid-Koreaanse gijzelaars werd door beide leiders niet openlijk gesproken. Gordon Johndroe, een woordvoerder van Bush, zei desgevraagd dat zij het erover eens zijn dat er geen tegenprestatie voor de vrijlating van de Zuid-Koreanen kan worden geleverd, omdat de Taliban daardoor zouden worden aangemoedigd meer buitenlanders te gijzelen.

De Taliban eisen in ruil voor de vrijlating van de Zuid-Koreanen de invrijheidstelling van 23 gedetineerden door de regering in Kabul. Beide landen hebben laten weten dat concessies van deze aard niet mogelijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden