Bush verwacht recordtekort op begroting

Het tekort op de Amerikaanse overheidsbegroting zal in het boekjaar 2003 uitkomen op het recordbedrag van 304 miljard dollar. In de ramingen zijn de kosten van een eventuele oorlog tegen Irak nog niet meegerekend....

ANPReuters en Internetredactie

President Bush heeft de begroting maandag naar het Congres gestuurd. Uitgedrukt in het percentage van het bruto nationaal product van de Verenigde Staten, blijft het tekort nog wel ver onder het record van 6 procent uit 1983.

Tot 2008 verwacht de Amerikaanse regering geen begrotingsoverschot. In het boekjaar 2004 (van oktober 2004 tot september 2005) verwacht Bush een tekort van 307 miljard dollar.

Vorig jaar kwam de overheid voor het eerst sinds 1997 op een begrotingstekort uit. In 1992, toen Bush' vader president was, werd met 290 miljard het hoogste begrotingstekort tot nu toe geboekt.

Bush wijt de tekorten aan 'de recessie en een oorlog die we niet gekozen hebben'. De president verklaarde maandag dat de oorlog tegen het terrorisme, de verzekering van de binnenlandse veiligheid en het genereren van economische groei de belangrijkste doelstellingen zullen zijn van de nieuwe begroting.

Het ministerie van Defensie kan het komende begrotingsjaar rekenen op een budget van 380 miljard dollar, 4 procent meer dan in 2002-2003. Bush reserveert 41 miljard dollar voor de strijd tegen het terrorisme en voor de binnenlandse veiligheid.

Het Witte Huis gaf ook nieuwe economische vooruitzichten voor 2003. De economische groei zal uitkomen op 2,9 procent tegen de 3,8 procent die vorig jaar nog was voorzien.

Volgens Bush heeft de Amerikaanse economie zich minder krachtig hersteld dan verwacht. Voor 2004 voorspellen zijn economen een groeitempo van 3,6 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden