Bush verspreekt zich bijna maar herstelt zich

Niet veel stervelingen kunnen ongestraft knipogen naar koningin Elizabeth II, maar George W. Bush doorbreekt het protocol wel vaker. Maandag sprak de Amerikaanse president het Britse staatshoofd, op bezoek in Washington, toe.

Diederik van Hoogstraaten

Niet veel stervelingen kunnen ongestraft knipogen naar koningin Elizabeth II, maar George W. Bush doorbreekt het protocol wel vaker. Maandag sprak de Amerikaanse president het Britse staatshoofd, op bezoek in Washington, toe.

Bush bracht in herinnering dat de koningin al heeft gedineerd met tien Amerikaanse presidenten en dat ze de tweehonderdste verjaardag van de republiek bijwoonde. Bush versprak zich bijna toen hij wilde zeggen dat Elizabeth erbij was ‘in 17...’ Hij herstelde zich echter snel en noemde 1976. Hij keek naar het staatshoofd naast hem, en knipoogde.

Haar blik was koel. Bush: ‘Ze keek naar me zoals alleen een moeder naar een zoon kan kijken.’ Het zesdaagse staatsbezoek van de koningin en prins Philip, bereikte gisteren zijn climax met een ceremonie in de tuin van het Witte Huis, gevolgd later door een staatsdiner. De twee leiders spraken over de eeuwenoude historie van vriendschap tussen hun landen.

Bush benadrukte de actuele alliantie van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in Irak en Afghanistan. ‘We hebben onze verhouding gebouwd op rotsvaste fundamenten: onze diepe en blijvende voorliefde voor de vrijheid. Vandaag de dag verdedigen onze twee landen de vrijheid tegen tirannie en terreur’.

Elizabeth benadrukte de ‘gedeelde principes van gelijkheid, democratie en het recht’. Zij sprak in algemene termen over de dreiging die ook haar regering bestrijdt. ‘Het is de tijd om vooruit te kijken, gezamenlijk onze verplichting aan een welvarendere, veiligere en vrijere wereld te vernieuwen.’

Vorige week was de koningin bij de vierhonderdste herdenking van de eerste Britse nederzetting in Noord-Amerika, in Jamestown, Virginia. Gisteravond volgde een staatsdiner in het Witte Huis. Voor het eerst sinds Bush’ aantreden gold het formeelste van alle kledingvoorschriften: white tie, waarbij de heren verplicht waren om aan te treden met een witte vlinderdas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden