Bush trapt nog even na met Roquefort-heffing
Frankrijk en de Verenigde Staten voeren een kaasoorlog. Een van Bush' laatste besluiten: een verhoging van de importheffing op Roquefort-kaas naar 300 procent.
Bush kon kennelijk de verleiding niet weerstaan de Fransen nog even een trap na te geven. Roquefort wordt met dit knock out-tarief onbetaalbaar voor de Amerikaanse consument.
Bush heeft wellicht gemeend de ‘kaasvretende lafbekken’ een passend afscheidscadeau te moeten geven. De bijnaam hebben de Fransen te danken aan hun vroegere president Chirac, die zich in 2003 ontpopte tot de felste tegenstander van de invasie in Irak. In het patriottistische klimaat na ‘9/11’ werden Franse frietjes in de VS omgedoopt tot vrijheidsfrietjes en weigerden veel Amerikanen Franse wijn te drinken.
Van officiële zijde wordt ontkend dat de maatregel een puur anti-Franse wraakactie is. Het Amerikaanse ministerie van Handel liet weten dat de maatregel de druk op de Europese Unie moet opvoeren. De VS wil dat de EU haar importverbod op Amerikaans rundvlees opheft.
Europa stelde dat importverbod in 1988 in omdat de Amerikanen groeihormonen gebruiken in de rundveehouderij. Aan het eten van ‘hormonenvlees’ zouden gezondheidsrisico’s kleven.
De VS claimen dat er geen overtuigend bewijs is voor die risico’s en stelde op zijn beurt importheffingen in voor Europese etenswaren. Roquefort is sinds 1999 belast met een heffing van 100 procent.
De verklaring van Bush & Co dat de maatregel geen anti-Frans pesterijtje is, is niet zo geloofwaardig, omdat de blauwschimmelkaas het enige product is waarvan het belastingtarief verdriedubbeld wordt. De ‘straf’ zal ook weinig indruk maken op de EU, want de VS nemen 400 ton Roquefort per jaar af, slechts 2,5 procent van de jaar productie.
De Fransen hopen dat president Obama de verhoging, die 23 maart ingaat, terugdraait. Het hoofd van de Roquefort-regio Midi-Pyrénées heeft de nieuwe machtigste man ter wereld alvast een leuk inauguratiegeschenk gestuurd: een mooie, riekende Roquefort-kaas.