Bush-team wil Latijns Amerika behandelen als goede buur

Met flink wat vlagvertoon heeft de Army School of the Americas, de academie waar de Verenigde Staten militairen uit Latijns Amerika opleiden, deze week een nieuwe naam gekregen....

Van onze buitenlandredactie

De minder agressieve benaming illustreert de vriendelijke toon waarop George W. Bush met zijn zuiderburen wil praten. De vrijheid en de democratie versterken en een vrijhandelszone instellen die de hele regio bestrijkt, dat stelde Bush' minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, woensdag als belangrijkste doelen. 'We moeten onze buurt nooit negeren', zei Powell. Bush maakte tijdens de verkiezingscampagne de regering-Clinton het verwijt dat die Latijns Amerika als een 'nakomertje' heeft behandeld.

Latijns Amerika wacht de regering-Bush intussen argwanend af. Grootste bron van zorg: noch Bush, noch zijn belangrijkste ministers en adviseurs hebben affiniteit met het continent. Graag mag Bush wijzen op zijn schoonzus van Mexicaanse afkomst of op zijn bezoeken aan Mexico als gouverneur van Texas; zijn critici zeggen dat hij vooral lintjes doorknipte van bruggen over de grensrivier Rio Grande.

Of Bush' streven naar een grote vrijhandelszone (waar het Cuba van Fidel Castro natuurlijk buiten moet blijven) werkelijkheid zal worden is de vraag. Al jaren wordt zonder succes onderhandeld over de toelating van Chili tot NAFTA, het vrijhandelsverdrag dat de Verenigde Staten met Canada en Mexico sloten.

Bovendien leggen de VS landen als Mexico, Peru, Bolivia en Colombia steeds hogere eisen op als het gaat om drugsbestrijding. Het is te verwachten dat de Republikein Bush op dit gebied geen duimbreed zal toegeven. De straffe 'War on Drugs' op het continent zal hij zeker voortzetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden