Bush start campagne voor Azië

President George W. Bush heeft gisteren zijn vader, de 41ste president van de VS, en diens opvolger Bill Clinton gevraagd de leiding te nemen in de nationale geldinzameling in de VS voor de slachtoffers van de zeebeving in Azië....

President Bush kondigde aan dat deze week de vlaggen van regeringsgebouwen halfstok zullen hangen. 'We treuren vooral over de tienduizenden kinderen die zijn omgekomen', zei de president op een bijeenkomst met zijn voorgangers op het Witte Huis. 'We denken aan de tienduizenden kinderen die zullen opgroeien zonder hun ouders of broers of zusters. We bidden voor allen wier lot nog onzeker is.'

Bush noemde het bedrag van 350 miljoen dat de VS ter beschikking hebben gesteld voor noodhulp 'een eerste toezegging'. Hij stelde meer logistieke steun van de Amerikaanse luchtmacht en marine in het vooruitzicht.

De president zei dat hij zijn twee voorgangers heeft gevraagd leiding te geven aan de nationale inzameling 'om nog hogere bedragen aan particuliere schenkingen aan te trekken'. Het is de bedoeling dat Bush sr. en Clinton in televisieprogramma's het Amerikaanse publiek om giften zullen vragen en aanwezig zijn bij acties in het land ten behoeve van de slachtoffers. Bush sr., een Republikein, en Clinton, een Democraat, 'kennen de goede inborst van ons volk', aldus George Bush.

Intussen zijn minister Powell en gouverneur Jeb Bush aan een vierdaagse reis begonnen door Thailand, Indonesië en Sri Lanka. Voor Jeb Bush is het de tweede keer dat hij naar een buitenlands rampgebied reist. In 1988 bezocht hij op verzoek van zijn vader, die toen president was, Armenië, na een aardbeving. In augustus en september vorig jaar werd zijn staat Florida vier keer op rij getroffen door een orkaan, hetgeen grote materiële schade veroorzaakte. Onder Republikeinen geldt de broer van de huidige president als een mogelijke presidentskandidaat voor 2008.

Powell benadrukte het niet-politieke karakter van de reis. 'We doen dit niet omdat we er politiek voordeel uit willen trekken', aldus de minister, 'of omdat we ons voor moslims beter voor willen doen. We doen dit omdat het om mensen gaat die in nood verkeren.'

Het officiële dodental onder Amerikanen als gevolg van de zeebeving ligt op vijftien. Minister Powell bevestigde dat tot nu toe vier- tot vijfduizend Amerikanen in de getroffen gebieden niet bereikt zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden