Bush reduceert troepen en waarschuwt Iran en Syrië

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag in een tv-toespraak tot de natie aangekondigd dat de Verenigde Staten uit Irak troepen terugtrekken...

ANP

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag in een tv-toespraak tot de natie aangekondigd dat de Verenigde Staten uit Irak troepen terugtrekken dankzij ‘de geboekte vooruitgang’ in dat land. Dit jaar mogen nog voor de kerstdagen 5700 militairen naar huis. Voor juli 2008 worden nog eens 20.000 man teruggetrokken. De huidige Amerikaanse troepenmacht in Irak bestaat uit meer dan 160.000 man.

Het plan van Bush komt overeen met de aanbevelingen van de Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus. Volgens dit plan zijn voor juli 2008 21.500 Amerikaanse militairen uit Irak vertrokken. De troepen die Washington eerder dit jaar naar Irak stuurde in een poging de orde te herstellen, worden hiermee weer teruggehaald.

Bush sprak de Amerikaanse bevolking toe op een tijdstip dat vooral in het oosten van de VS veel Amerikanen voor de buis zaten. Kort voor Bush’ toespraak was bekend geworden dat in Irak een belangrijke soennitische bondgenoot van de Amerikanen in de strijd tegen Al Qaida, Abdul Sattar Abu Risha, bij een aanslag was omgekomen.

Bush zei dat naarmate er meer succes wordt behaald in Irak, er meer troepen zullen terugkeren. Hij bezwoer dat hij een duurzame relatie met Irak zal opbouwen die ook na zijn ambtstermijn blijft voortbestaan. Bush draagt in januari 2009 het presidentsschap over.

Bush erkende dat er weinig vooruitgang zit in de politieke hervormingen in Irak die verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen moeten bevorderen. Hij zei tegen de Irakezen dat ze van hun leiders moeten eisen dat ze eindelijk de moeilijke beslissingen nemen die verzoening brengen.

Bush haalde verder uit naar Iran en Syrië. Hij zei dat deze landen moeten ophouden de regering van Irak te ondermijnen. ‘De pogingen van Iran en Syrië om de Iraakse regering te ondermijnen moeten stoppen,’ zei Bush. Hij voorspelde daarbij dat een vrij Irak de destructieve ambities van het buurland Iran zal tegengaan.

Petraeus kondigde eerder in het Congres aan dat er goede vooruitgang is geboekt in Irak, maar dat een snelle omvangrijke terugtrekking er wat hem betreft er nog niet in zit.

De Democraten veroordeelden het plan van Bush. Ze eisen een diepgaande verandering van de militaire aanwezigheid in Irak. De Democratische senator Jack Reed beschuldigde Bush ervan geen plan te hebben voor een succesvol einde van de oorlog. De Democraten zijn er tot dusver niet in geslaagd een tijdschema af te dwingen voor terugtrekking.

Democraten en ook verscheidene Republikeinen zijn het niet eens met de positieve visie die Petraeus op de situatie in Irak gaf. ‘President Bush’ beleid zoals aangekondigd door generaal Petraeus, is een pad naar nog tien jaar oorlog in Irak. Generaal Petraeus’ getuigenis in het Congres heeft het klip en klaar gemaakt: terugtrekking is geen optie, een eindeloze oorlog in Irak is de enige optie voor de regering’, aldus de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Nancy Pelosi eerder deze week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden