Bush prijst Abbas en geeft extra geld aan Palestijnen

De Amerikaanse president Bush heeft donderdag de Palestijnse leider Mahmoud Abbas geprezen voor zijn stappen op weg naar vrede en democratie....

AP Reuters

De Amerikaanse president zei in de tuin van het Witte Huis met Abbas aan zijn zijde te hopen dat 'meer en meer mensen de notie van een staat die gebaseerd is op geweld zullen verwerpen'. 'U heeft een nieuwe start op een moeilijke weg gemaakt die elke dag moed en leiderschap vraagt en we zullen die reis samen afleggen', zei Bush.

Het is de eerste ontmoeting tussen beide leiders sinds Abbas begin dit jaar president werd van de Palestijnse Autoriteit. Hij volgde Yasser Arafat op, die door Bush niet werd erkend als gesprekspartner.

De Palestijnse president beloofde zich in te zetten voor het door de VS gesteunde vredesproces, maar hij waarschuwde dat de tijd dringt. 'Tijd wordt onze grootste vijand. We moeten dit conflict beëindigen voordat het te laat is'.

Abbas zei dat hij na gesprekken met minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en vice-president Dick Cheney dat de VS zich wilden inzetten voor het zetten van stappen die de vrede bevorderen. In een artikel in de Wall street Journal zei Abbas bang te zijn dat de twee-statenoplossing die Bush voorstaat gevaar loopt door 'eenzijdige Israëlische stappen'. Hij doelde daarbij op het bouwen van nederzetting op de Westoever en de 'gevaarlijke muur'.

Gevraagd naar de deelname van kandidaten van Hamas aan de Palestijnse presidentsverkiezingen van 17 juli zei Bush dat de VS haar mening over de organisatie niet heeft gewijzigd. 'Hamas is een terroristische groepering, het staat niet zonder reden op de terroristenlijst'.

Bush zei verder dat de VS vijftig miljoen dollar extra hulp geven aan de Palestijnse Autoriteit. Dat geld is bedoeld voor huisvesting en verbetering van de infrastructuur na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, die voor komende zomer is voorzien.

'Het geld zal worden gebruikt om de kwaliteit van leven te verbeteren in de Gazastrook, waar armoede en werkloosheid hoogtij vieren', zei Bush. Hij kondigde aan dat hij Condoleezza Rice naar Jeruzalem en Ramallah zal sturen. Dat bezoek moet plaatsvinden voor de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden