Bush presenteert visie voor Irak

De val van de Iraakse dictator Saddam Hussein brengt stabiliteit in het Midden-Oosten en kan de weg vrijmaken voor vrede tussen Israël en een 'echt democratisch' Palestina....

ANP

'Van Marokko tot Bahrein en verder zetten landen belangrijke stappen naar politieke hervorming. Een nieuw regime in Irak zou dienen als spectaculair en inspirerend voorbeeld van vrijheid voor andere landen in de regio', aldus Bush in zijn bijzonder optimistische rede.

Volgens regeringsmedewerkers wil de president met zijn toespraak Arabische landen geruststellen, die vrezen dat een oorlog tegen Irak juist voor meer instabiliteit zal zorgen in het toch al onrustige Midden-Oosten. Die landen hebben de regering-Bush steeds verweten te weinig te doen om het conflict tussen Israël en de Palestijnen op te lossen.

Bush probeerde de Irakezen gerust te stellen en beloofde 'de ene dictator niet te vervangen door een andere'. Hij zei dat de Verenigde Staten net zo lang als nodig is in Irak blijven, maar niet een dag langer. Volgens Bush is het geen gemakkelijke opgave om stabiliteit en eenheid in een vrij Irak tot stand te brengen, maar dat is nog geen reden om Saddam Husseins 'martelkamers en giflaboratoria' door te laten werken.

De Amerikaanse president vergeleek in zijn toespraak de inzet van de VS voor een democratisch Irak met de inspanningen voor de wederopbouw van Japan en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. 'Nadat de vijand was verslagen, lieten we geen bezettingsleger achter, maar grondwetten en parlementen', zei hij. 'In maatschappijen waaruit ooit fascisme en militarisme waren voortgekomen, vond de vrijheid een permanent thuis', aldus Bush.

Volgens Bush komt met een ander, democratischer regime in Irak de oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict dichterbij. Hij verwacht dat het anti-Israëlische terrorisme zal uitsterven zonder Saddam Hussein, mede omdat die het naar zijn mening financieel ondersteunt. Bush zei vast te houden aan de 'routebeschrijving' die het zogenoemde kwartet (VS, Rusland, Europese Unie en Verenigde Naties) heeft bedacht voor de weg naar een eind aan het geweld, politieke hervormingen bij de Palestijnen en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Bush' trouwste bondgenoot inzake Irak, de Britse premier Blair, had intussen te maken met wat de media omschreven als de 'grootste revolte' tegen hem in zijn bijna zesjarige ambtstermijn. Ondanks weerstand binnen zijn eigen Labour-partij wist Blair uiteindelijk de steun te krijgen van een forse meerderheid van het Lagerhuis voor zijn Irak-beleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden