Bush op zoek naar een baantje

Een voormalig president in de VS mag zich Mr. President blijven noemen. Maar het betekent niet dat hij daarmee iets te doen heeft tussen 9 en 5....

Peter de Waard

Misschien kan hij ergens vrede proberen te stichten – zoals bijvoorbeeld Jimmy Carter of de Britse ex-premier Tony Blair – maar hij heeft geen grote reputatie als diplomaat. Hij kan ook voor lucratievere opties kiezen: het schrijven van een autobiografie en het geven van lezingen. Bill Clinton is er multimiljonair mee geworden.

Maar tot nu toe is er nog geen contract getekend voor het publiceren van zijn memoires. Hij zou een voorschot van drie tot vier miljoen dollar aangeboden hebben gekregen – een laag bedrag vergeleken bij de tien miljoen die Bill Clinton kreeg. Bush heeft immers geen pikant verhaal te vertellen. Bovendien doet de economische crisis zich ook voelen in de boekenbranche.

Bush is 62 en zou zich rustig op zijn ranch in Texas terug kunnen trekken, zoals zoveel mensen op die leeftijd doen. Maar ex-presidenten zijn nu eenmaal gevraagd. Vorige week werd hem formeel een baan aangeboden, toen hij in Dallas een vestiging van de doe-het-zelfketen Elliott’s bezocht: ‘Zou u hier niet portier willen worden?’ Bush, vergezeld door bodyguards, beperkte zich echter tot wat gekeuvel met andere klanten en deed enkele aankopen.

Voorlopig heeft hij nog iets te klussen, want samen met zijn echtgenote Laura heeft hij een nieuw luxueus appartement in Dallas betrokken, als aanvulling op hun ranch. Buren zeiden zich erop te verheugen de ex-president de vuilnis buiten te zien zetten of de planten water te geven.

Volgens Bush’ biograaf Robert Draper zal Bush in het lezingencircuit niet zoveel geld kunnen vergaren als Clinton en Blair. ‘Hij was niet erg populair als president en hij is het nog minder als ex-president.’ Bush is van plan te gaan werken aan het opzetten van een eigen bibliotheek bij een van de universiteiten van Dallas. Daarin zal ook zijn archief worden ondergebracht. Daarnaast zal hij naar zijn favoriete sporten op televisie gaan kijken.

Peter de Waard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden