Bush oogst 'haat' van Arabieren

De steun die president Bush woensdag heeft uitgesproken voor het beleid van de Israëlische premier Sharon heeft hevige verontwaardiging gewekt in de Arabische wereld....

De Palestijnse leider Yasser Arafat liet via de radio weten dat er geen sprake kan zijn van vrede zolang Israël niet een volledig einde maakt aan zijn bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en de Israëlische nederzettingen aldaar ontruimt. Bush heeft zijn instemming betuigd met het Israëlische voornemen om de Westoever slechts gedeeltelijk te ontruimen.

'Wij moeten opkomen voor ons land, onze heilige plaatsen, Jeruzalem, ons recht op onafhankelijkheid en vrijheid, en het recht van de vluchtelingen om terug te keren naar hun vaderland', zei Arafat. Ook dat laatste, het recht van de in 1948 gevluchte Palestijnen om terug te keren naar Israël, is iets waar Sharon niets van wil weten - en daarin weet hij zich nu gesteund door de VS.

De in Syrië woonachtige politieke leider van de militante Palestijnse beweging Hamas, Khaled Masha'al, voorspelt dat premier Sharon de Amerikaanse steun voor zijn beleid zal gebruiken als dekmantel 'om nog harder op te treden tegen de Palestijnen en nog meer Palestijnse leiders te vermoorden'.

De Moslim Broederschap, de grootste en oudste islamistische beweging van Egypte, roept alle Arabieren en moslims op 'de zionistisch-Amerikaanse agressie te bestrijden met alle denkbare middelen, van een boycot tot gewapend verzet'.

Ook in de Arabische media klinken radicale geluiden. 'De beloften van Bush aan Sharon zouden het ons, Arabieren en moslims, wel eens heel moeilijk kunnen maken geen haat te koesteren jegens deze Amerikaanse regering, die met haar racistische, bevooroordeelde politiek het vuur van geweld en terrorisme ontsteekt', schrijft hoofdredacteur Abdel Bari Atwan op de website van de in Londen verschijnende Arabische krant Al-Quds Al-Arabi.

De voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moussa, vindt de stellingname van de Amerikaanse president 'negatief en hoogst betreurenswaardig, omdat die alle raamwerken uitvlakt en een gevaarlijke ontwikkeling betekent in het Arabisch-Israëlische conflict'.

De EU reageerde terughoudender, maar afwijzend. 'De EU zal geen wijzigingen in de grenzen van vóór 1967 erkennen die niet door beide partijen worden overeengekomen', zei een woordvoerder van de Europese Commissie. In tegenstelling tot Washington stemt Brussel dus niet in met een gedeeltelijke Israëlische terugtrekking . Bovendien hecht de EU aan een rechtvaardige regeling voor de Palestijnse vluchtelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden