Bush: 'Onze reis in de ruimte gaat door'

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voorlopig alle vluchten met ruimteveren opgeschort na het ongeluk met de Columbia.

Van onze correspondent Bert Lanting

Het is het tweede ongeluk met een space shuttle. In 1986 ontplofte de Challenger kort na de lancering.

'De Columbia is verloren gegaan. Er zijn geen overlevenden', zei president Bush een paar uur later in tv-toespraak vanuit het Witte Huis. Maar net als president Reagan na het ongeluk met de Challenger beloofde hij dat 'onze reis in de ruimte zal doorgaan'.

Op video-opnamen was te zien dat de Columbia hoog in de lucht boven Texas uiteenspatte. Brandende brokstukken van het ruimteveer kwamen neer over een enorm gebied in Texas en Louisiana.

De vluchtleiding in Houston verloor het contact met het ruimteveer een kwartier voor de geplande landing. Kort daarvoor had Houston signalen gekregen dat er iets mis was met de sensoren in de linkervleugel van het toestel. De Columbia was op ruim 60 kilometer hoogte en raasde met een snelheid van achttien maal de snelheid van het geluid door de lucht, toen het uiteen begon te vallen.

Het was meteen wel duidelijk dat niemand het ongeluk kon hebben overleefd. Onder de zeven astronauten was een Israëli, luchtmachtkolonel Ilan Ramon. Hij was de eerste ruimtevaarder uit Israël.

Omdat er een Israëli aan boord was, golden er speciale veiligheidsmaatregelen rond de vlucht. Sean O'Keefe, het hoofd van de NASA, sloot de mogelijkheid van een terroristische aanslag of een botsing met een andere toestel echter vrijwel uit. Het ruimteveer was op veel te grote hoogte voor gewone vliegtuigen of voor luchtdoelraketten.

Gespeculeerd werd dat het ongeluk mogelijk iets te maken had met een stuk isolatiemateriaal dat tijdens de lancering van een brandstoftank afbrak. Het stuk raakte de linkervleugel. Mogelijk waren de keramische tegels die het toestel bij terugkeer in de dampkring tegen oververhitting moeten beschermen, beschadigd.

Drie commissies gaan een onderzoek naar het ongeluk instellen. Een van de commissies staat onder leiding Harold Gehman, een gespenioneerde admiraal, die ook de aanslag op het Amerikaanse oorlogsschip USS Cole in Jemen onderzocht. De Columbia was het oudste ruimteveer uit de NASA-stal. Het had al 27 missies uitgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden