Bush: onenigheid over Irak terzijde schuiven

De Amerikaanse president Bush heeft vrijdag zijn bondgenoten opgeroepen de onenigheid over de oorlog in Irak, die een jaar geleden begon, terzijde te schuiven en nu een gesloten front te vormen in de strijd tegen het internationaal terrorisme...

'We kunnen het er nu over eens zijn dat de val van Saddam Hussein een bron van geweld, agressie en instabiliteit in het Midden-Oosten heeft weggenomen'.

Bush sprak vrijdag in het Witte Huis diplomatieke vertegenwoordigers toe van meer dan tachtig landen die de VS op enigerlei wijze in de strijd tegen terreur steunen. Daaronder is ook Nederland.

De rede van het Amerikaanse staatshoofd stond net als een toespraak donderdag tot militairen, in het teken van de eerste 'verjaardag' van de Britse-Amerikaanse invasie van Irak. Ook zaterdag zal Bush daarover spreken, in Orlando in de staat Florida.

De toespraak vrijdag voor een internationaal gezelschap was volgens politieke waarnemers mede bedoeld als antwoord op kritiek van zijn Democratische tegenstrever bij de komende presidentsverkiezingen, John Kerry.

Die heeft Bush ervan beschuldigd zichzelf door het eenzijdige optreden in Irak van bondgenoten af te keren. Bush wilde volgens commentatoren nu vooral laten zien dat hij de steun geniet van tientallen naties in de wereld.

De president maakte ook duidelijk dat aanslagen zoals die in Madrid juist mede tot doel hebben het internationale front tegen terroristen te breken. 'Daarvoor moeten we niet zwichten', aldus de president.

Minister Powell van Buitenlandse Zaken bracht vrijdag een verrassingsbezoek aan Irak. Hij zei daar dat de oorlog in Irak niet de oorzaak is van de instabiliteit in de wereld. Volgens hem ligt de schuld bij de terroristen, die met hun aanvallen landen ervan proberen te weerhouden een betere toekomst op te bouwen.

Powell verzekerde dat de coalitie in Irak 'nog altijd sterk' is, ondanks de uitspraken van de Spaanse kandidaat-premier José Luis Rodríguez Zapatero dat Spanje zich terugtrekt uit Irak.

Powell hield samen met de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, een persconferentie. Tientallen Arabische journalisten verlieten de bijeenkomst uit protest tegen de dood van twee medewerkers van de nieuwszender al-Arabiya. De twee werden donderdagavond bij een wegversperring per abuis door Amerikaanse militairen beschoten.

De Amerikaanse minister vertrok vrijdagmiddag uit Irak naar Koeweit. Daarvandaan reist hij naar Saudi-Arabië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden