Bush noemt Irak-critici ‘onverantwoordelijk’

‘Hoogst onverantwoordelijk’ vindt president Bush het ‘om de geschiedenis te herschrijven van hoe de oorlog begon’. In een felle toespraak diende hij vrijdag zijn critici van repliek....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

De regering ligt onder vuur van Democraten en andere tegenstanders, die volhouden dat Bush loog over massavernietigingswapens in Irak. Volgens een opinieonderzoek van Associated Press vindt ook 57 procent van de Amerikanen de president ‘niet eerlijk’.

Op Veteranendag, een nationale feestdag, ging Bush gisteren in de tegenaanval. Hij herhaalde dat vrijwel alle westerse landen en ook de Verenigde Naties in 2003 bang waren voor Saddam Husseins vermeende wapenarsenaal.

Bush herhaalde dat ‘we niet in Irak waren op 11 september 2001’, toen terroristen Amerika aanvielen. Het ‘islamo-fascisme’ bestond lang voordat de bevrijding van Irak begon, zei Bush.

De president zag zich gedwongen te reageren op critici als de Democraat John Kerry, die Bush blijft aanvallen in de Senaat. Kerry was Bush’ tegenstander bij de presidentsverkiezingen en Bush bracht Kerry’s oorspronkelijke steun voor de oorlog in herinnering.

De president wees op het rapport van een Congrescommissie, die geen bewijs heeft gevonden voor politieke beïnvloeding van de inlichtingendiensten. Er is niet gelogen over massavernietigingswapens, stelde Bush wederom. Kritiek is prima, zei hij, maar ‘de belangen in de wereldwijde oorlog tegen terreur zijn te groot voor valse beschuldigingen’.

De toespraak was mede bedoeld om de gemoederen in eigen gelederen tot bedaren te brengen. Diverse Republikeinen hebben onlangs kritiek geleverd, niet op het besluit om Irak binnen te vallen, maar wel op de pogingen om er stabiliteit te creëren.

Senator John McCain, een mogelijk presidentskandidaat in 2008, kwam donderdag met een reeks suggesties. De oproep van voormalig Democratisch presidentskandidaat John Kerry tot troepenvermindering noemde McCain ‘een belangrijke stap op de weg naar de catastrofe’. Hij pleitte juist voor tienduizend troepen méér. ‘In plaats van terugtrekken moeten we intensiveren’, zei McCain, met meer soldaten voor hulpverlening en wederopbouw, meer vertalers en meer antiterrorismeteams.

Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice bracht vrijdag een bezoek aan Irak. In de noordelijke stad Mosul verzekerde zij de Irakezen dat de Verenigde Staten koers zullen houden. ‘We blijven toegewijd omdat de Irakezen een goed en moedig volk zijn’, zei Rice, met premier Ibrahim Jafaari aan haar zijde. Haar onverwachte bezoek was geheim gehouden om veiligheidsredenen. Donderdag kwamen 35 mensen om bij aanslagen in Irak, en vrijdag werden er minstens drie Amerikaanse militairen gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden