Bush noemt Irak-critici 'onverantwoordelijk'

'Hoogst onverantwoordelijk' vindt president Bush het 'om de geschiedenis te herschrijven van hoe de oorlog begon'. In een felle toespraak diende hij vrijdag zijn critici van repliek....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

De regering ligt onder vuur van Democraten en anderetegenstanders, die volhouden dat Bush loog overmassavernietigingswapens in Irak. Volgens een opinieonderzoekvan Associated Press vindt ook 57 procent van de Amerikanen depresident 'niet eerlijk'.

Op Veteranendag, een nationale feestdag, ging Bush gisterenin de tegenaanval. Hij herhaalde dat vrijwel alle westerse landenen ook de Verenigde Naties in 2003 bang waren voor SaddamHusseins vermeende wapenarsenaal.

Bush herhaalde dat 'we niet in Irak waren op 11 september2001', toen terroristen Amerika aanvielen. Het 'islamo-fascisme'bestond lang voordat de bevrijding van Irak begon, zei Bush.

De president zag zich gedwongen te reageren op critici alsde Democraat John Kerry, die Bush blijft aanvallen in de Senaat.Kerry was Bush' tegenstander bij de presidentsverkiezingen enBush bracht Kerry's oorspronkelijke steun voor de oorlog inherinnering.

De president wees op het rapport van een Congrescommissie,die geen bewijs heeft gevonden voor politieke beïnvloeding vande inlichtingendiensten. Er is niet gelogen overmassavernietigingswapens, stelde Bush wederom. Kritiek is prima,zei hij, maar 'de belangen in de wereldwijde oorlog tegen terreurzijn te groot voor valse beschuldigingen'.

De toespraak was mede bedoeld om de gemoederen in eigengelederen tot bedaren te brengen. Diverse Republikeinen hebbenonlangs kritiek geleverd, niet op het besluit om Irak binnen tevallen, maar wel op de pogingen om er stabiliteit te creëren.

Senator John McCain, een mogelijk presidentskandidaat in 2008,kwam donderdag met een reeks suggesties. De oproep van voormaligDemocratisch presidentskandidaat John Kerry tottroepenvermindering noemde McCain 'een belangrijke stap op de wegnaar de catastrofe'. Hij pleitte juist voor tienduizend troepenméér. 'In plaats van terugtrekken moeten we intensiveren', zeiMcCain, met meer soldaten voor hulpverlening en wederopbouw,meer vertalers en meer antiterrorismeteams.

Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice brachtvrijdag een bezoek aan Irak. In de noordelijke stad Mosulverzekerde zij de Irakezen dat de Verenigde Staten koers zullenhouden. 'We blijven toegewijd omdat de Irakezen een goed enmoedig volk zijn', zei Rice, met premier Ibrahim Jafaari aan haarzijde. Haar onverwachte bezoek was geheim gehouden omveiligheidsredenen. Donderdag kwamen 35 mensen om bij aanslagenin Irak, en vrijdag werden er minstens drie Amerikaansemilitairen gedood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden