Bush moet van Blair Irak-plan aanpassen

De Britse premier Blair wil dat de Amerikanen hun plan voor de machtsoverdracht in Irak beter uitwerken. Zo zouden de soennitische moslims, de moslims die traditioneel Saddam Hussein steunden, een duidelijker omschreven rol moeten krijgen....

Van onze correspondent Peter de Waard

Deze strategie moet van Sir Jeremy Greenstock, de Britse vertegenwoordiger in Irak, integraal deel uitmaken van het overdrachtsplan. Dat zei hij vlak voordat de Amerikaanse president Bush dinsdagavond arriveerde voor een staatsbezoek aan Groot-Brittannië.

Op dit moment voeren de shi'ieten, die in Irak in de meerderheid zijn, de boventoon in de bestuursraad in Irak. Zij werden door Saddam stelselmatig achtergesteld.

Greenstock bekritiseerde het Amerikaanse overdrachtsplan niet, maar waarschuwde Bush de soennitische minderheid niet over het hoofd te zien en de lessen van het verleden ter harte te nemen. 'De Britten zijn gezien hun koloniale verleden in deze zaken praktisch en pessimistisch', zei hij. 'Wij kennen de obstakels. We zijn al eerder in Irak geweest en hebben ervaringen van Maleisië tot Kenia.'

Irak staat hoog op de agenda van het staatsbezoek, waarvan het officiële programma vandaag begint. Blair zal van Bush ook concessies hopen te krijgen over het lot van een aantal gevangenen met de Britse nationaliteit die in Guantánamo Bay vastzitten. Twee van hen lopen tot ongenoegen van de Britse regering het risico berecht te worden door een militaire commissie.

Daarnaast zullen beide regeringsleiders spreken over het nucleaire programma van Iran, waarover de spanningen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten deze week zijn opgelopen.

Een ander heikel punt zijn de handelsbelemmeringen tussen de Europese Unie en de VS. Vorige week bepaalde de Wereldhandelsorganisatie dat de VS hun importtarieven voor Europees staal moeten opheffen. Als dat niet gebeurt, zal de EU het recht hebben volgende maand heffingen te leggen op Amerikaanse producten als sinaasappelen uit Florida - een van de sleutelstaten in Bush' verkiezingscampagne. Verder zal Blair druk blijven uitoefenen op Bush voor een actieve Amerikaanse rol in het vredesproces in het Midden-Oosten.

Blairs woordvoerder benadrukte gisteren dat ondanks de geplande demonstraties een groot aantal Britten voorstander is van het bezoek van de Amerikaanse president. Hij wees op een opiniepeiling in The Guardian, waaruit blijkt dat 43 procent van de Britten het staatsbezoek steunt en 36 procent tegen is. Uit andere peilingen blijkt echter dat niet zozeer de VS als wel de persoon van Bush veel Britten tegen de borst stuit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden