Bush' missie in Europa: verzoenen, niet vergeten

Voor het eerst sinds de diplomatieke veldslag over Irak is Bush dit weekeinde in Europa voor een reeks ontmoetingen met de leiders van het anti-oorlogsfront: Frankrijk, Duitsland en Rusland....

In een interview met de Franse televisiezender TV3 verzekerde Bush dat hij 'niet boos' is op president Chirac, die het verzet tegen de militaire operatie in Irak leidde. Hij zal de Franse president zelfs twee keer persoonlijk spreken: bij de viering van de 300ste verjaardag van St.-Petersburg en maandag bij de top van de G-8 in Evian.

Voor Parijs zal Bush' verzekering dat hij niet piekert over sancties tegen Frankrijk een opluchting zijn na de berichten over een samenvatting die veiligheidsadviseur Condoleezza Rice zou hebben gegeven van het Amerikaanse Europa-beleid na Irak: de Fransen straffen, Duitsland negeren en Rusland vergeven.

Het ziet er naar uit dat Bush de ruzie met Rusland zo snel mogelijk wil bijleggen. Hij was vol lof over president Poetin en diens bijdrage aan de strijd tegen het terrorisme. Daarbij speelt mee dat de VS Rusland hopen over te halen de hulp bij de bouw van een kerncentrale in Iran te staken.

Terwijl Poetin op vergiffenis kan rekenen, moet de Duitse bondskanselier Schröder boeten voor zijn opstelling aangaande Irak. Bush heeft zelfs geen vijf minuten tijd kunnen vinden voor een gesprek met de bondskanselier. Duitse diplomaten vragen zich af of er wel een handdruk inzit voor Schröder, met wie Bush al driekwart jaar niet heeft gesproken.

Gary Schmitt van het Project for the New American Century, een neo-conservatieve denktank in Washington, verklaart het verschil in behandeling als volgt: 'De regering heeft het gevoel dat Rusland nog kneedbaar is. Met Frankrijk kun je redeneren, omdat het om een strategische visie gaat. Zij willen de macht van de VS aan banden leggen. Maar het geschil met Duitsland is meer van culturele en politieke aard. Daar kun je heel moeilijk iets aan doen.'

Die redenering schemerde ook door in wat Condoleezza Rice deze week over Bush' verhouding met de leiders van het anti-oorlogsfront zei. Volgens Rice heeft Bush begrip voor 'eerlijke meningsverschillen over het beleid'. 'Maar niemand heeft er begrip voor als die dingen een anti-Amerikaans tintje krijgen', zei ze. Het Witte Huis reageerde vorig najaar al geprikkeld over de anti-Amerikaanse toon die Schröders SPD aansloeg tijdens verkiezingen.

Bush is zijn reis begonnen in Polen, dat wel achter de VS stond in de kwestie Irak. Volgens een diplomaat is dat een teken dat de VS meer belang beginnen te hechten aan hun bondgenoten in het 'nieuwe Europa'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden